keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Miksi olen kiinnostunut politiikasta?



Maksoin tuossa Jyväskylän Kokoomusopiskelijoiden jäsenmaksun seuraavalle vuodelle ja aloin pohtimaan sitä, miksi ylipäätään olen kiinnostunut politiikasta. Olen kiinnostunut sekä politiikan seuraamisesta että myös poliittisesta vaikuttamisesta ja toiminnasta. Tämän vuoksi olen myös puolueen jäsen. Poliittinen urani on toistaiseksi koostunut lähinnä opiskelijapolitiikasta, korkeimpana Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsenyys vuonna 2016. Tänä syksynä olin edustajistovaaleissa ehdolla kolmatta kertaa, vaikkakaan en kovin aktiivista kampanjaa tehnyt ja äänisaaliskin jäi näin melko laihaksi.

Perimmäinen ja tiivistetyin syy itselleni olla mukana politiikassa on yksinkertaisesti se, että haluan tehdä tästä maailmasta paremman paikan kaikille.

Tämä on aika lavea ja kaiken kattava syy. Minulla onkin asioita, joita pidän erityisen tärkeänä ja joiden avulla mielestäni maailmasta voidaan rakentaa parempaa paikkaa. Kirjoitan tähän hieman näitä asioita. Lista ei ole missään nimessä täydellinen, vaan antaa ennemmin suuntaa siihen, mitkä asiat ovat itselleni tällä hetkellä erityisen tärkeitä.

Viimeisen parin vuoden aikana olen alkanut korostamaan omassa ajattelussani ekologista kestävyyttä, ilmaston lämpenemisen torjuntaa sekä yleisemminkin luontoarvoja. Luonto on ollut itselleni aina tärkeä asia, mutta erityisesti ilmaston lämpenemisen torjunta on noussut omassa ajattelussani hyvin tärkeäksi. Mielestäni se on yksi tärkeimmistä asioista, joita tänä päivänä meidän olisi tehtävä. Olen myös ottanut itse askelia oman ympäristöjalanjäljen pienentämiseksi muun muassa vähentämällä lihansyöntiä ja maitotuotteiden kulutusta sekä kierrättämällä. Minulla ei myöskään ole omaa autoa, joten liikun pääasiassa kävellen, pyöräillen ja julkisilla.

Mahdollisuuksien tasa-arvo on myös itselleni hyvin tärkeä asia. Mielestäni jokaiselle täytyy taata mahdollisuus opiskeluun ja työntekoon. Myös riittävät yhteiskunnan tarjoamat turvaverkot ovat mielestäni erittäin tärkeitä. Koulutuksen verrattain vahva periytyvyys (tai oikeastaan kouluttautumattomuuden periytyvyys) on ongelma, jonka ratkaisemiseksi tulisi Suomessa tehdä enemmän. Syrjäytymisen estämisessä olisi äärimmäisen tärkeää pyrkiä ennaltaehkäisyyn, koska se on yksilön ja yhteiskunnan kannalta edullisinta.

Talouspolitiikkaa on mielestäni tehtävä pitkällä aikavälillä vastuullisesti. Tässä olen vahvasti keynesiläinen eli kannatan vastasyklistä talouspolitiikkaa, jossa talouden vaihteluita tasoitetaan julkisenkysynnän avulla. Esimerkiksi taantuman aikana käynnistetään suuria julkisia hankkeita ja puolestaan nousukauden aikana veroasteet pidetään suhteellisen korkealla. Vaikka olen suhteellisen talousliberaali, niin en kuitenkaan kannata täysin vapaita markkinoita, vaan näen julkisella vallalla tärkeän rooli markkinoiden valvojana ja säätelijänä. Nykyistä sääntelyä Suomessa voisi monessa paikkaa hieman lieventää, mutta tarvetta ei mielestäni ole kovinkaan suurille muutoksille.

Jo aiemmin sanoin liikkuvani pääasiassa kävellen ja pyöräillen. Tämän vuoksi olenkin näiden liikkumismuotojen puolestapuhuja. Kestävyyden näkökulman lisäksi näen niissä myös viihtyvyyden ja terveyden näkökulman. Erityisesti kaupungeissa olisi mielestäni järkevää rakentaa laadukkaita kävely- ja pyöräteitä sekä tietysti myös pyöräparkkeja, mutta ei niitä tule täydellisesti unohtaa maaseudullakaan. Esimerkiksi matkailussa pyöräilyä voisi hyödyntää enemmän.

Euroopan unioniin suhtaudun positiivisesti ja miellän itseni federalistiksi eli kannatan liittovaltiokehitystä ja Euroopan unionin yhtenäistymistä muutenkin. Kannatan liittovaltiokehitystä siksi, että mielestäni joitakin asioita on järkevämpi tehdä Suomea suuremmassa yksikössä. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi maanpuolustus, jossa järkevin ratkaisu olisi mielestäni sekä Natoon että Euroopan unioniin nojaava puolustus. Kannatan siis myös Natoon liittymistä. Olen myös sitä mieltä, että kaikkea ei kannata tehdä näin korkealla tasolla, vaan pienissä asioissa myös päätöksenteon täytyy olla lähellä.

Olen siis kokoomuslainen, mutta en ole kaikesta samaa mieltä muiden kokoomuslaisten tai puolueen kanssa. Haluan kuitenkin olla vaikuttamassa asioihin ja näen Kokoomuksen itselleni sopivimmaksi puolueeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti