tiistai 23. elokuuta 2011

Oppia taloudesta taiteeseen


Jo kauan sitten päätin, että jos joskus satun perustamaan itselleni blogin, niin ensimmäisten juttujen joukossa kirjoitan nerosta nimeltä Seth Godin. Täältä siis pesee.

Ensikosketuksen Seth Godiniin sain Kimmo Svinhufvudin blogissa Kokonaisvaltainen kirjoittaminen blogauksessaan ”Tavoitteena ei ole olla luova vaan saada aikaiseksi”. Blogauksen aiheena on Seth Godinin luennosta kuvattu video ”Quieting the Lizard Brain”. Nykyään seuraan aktiivisesti Godinin omaa blogia.

Äkkiseltään voisi luulla, että Godinin luento olisi hyvinkin kaukana kirjoittamisesta puhuttamattakaan muunlaisesta taiteesta. Godinhan tunnetaan talousalanluennoitsijana ja hän on kirjoittanut paljon yrityskirjallisuutta. Harrastelijalle näin ehkä onkin.

Mikäli kuitenkin tienaa, tai haluaa tienata luovalla työllään, on Godinin luento kuitenkin hyvinkin opettavainen, sillä se puhuu juuri niistä ongelmakohdista, mitä luovassa työskentelyssä on. Luento on suunnattu pääasiassa sovelluskehittämisalan luoville ihmisille, mutta siitä saa paljon irti muunkinlaisen luovuuden edustaja. Kun pystyy sisäistämään asioita talousalanluennoitsijalta ja parantamaan niillä omaa osaamistaan voi todeta olevansa vahvoilla. Ei kannata kaihtaa neuvoja vaikka ne tulisivat aivan muun kuin oman alan osaajalta. Tärkeämpää on löytää itselle sopiva resepti.

Puheenvuorossaan Godin sanoo, että se, mitä luovan alan ammattilainen tekee työkseen, ei ole olla luova, sillä kaikki ihmiset ovat luovia. Luovan alan ammattilaiset toimittavat työkseen (näin itse suomentaisin ship-verbin kyseisessä yhteydessä). Se, että kykenet toimittamaan aikataulussa ja budjetissa samanaikaisesti, takaa työpaikan. Saat tehdä saman uudestaan niin kauan kunnes joko aikataulusi ylittyy, budjettisi ylittyy tai pahimmassa tapauksessa molemmat ylittyvät ja siinä vaiheessa yhtiösi pohtii varmasti jo yt-neuvotteluja.

Kuinka sitten soveltaa tällaisia ajatuksia vapaaseen luovaan työhön, erityisesti siinä tapauksessa jos on harrastaja? Asian voi ajatella näin. Taiteen korkeatasoisuus ei ole tavoiteltava asia itsessään, koska se johtaa itsekritiikkiin, joka taas johtaa siihen, ettet saa mitään aikaiseksi. Parempi siis tehdä omatasoista luovuutta, kunhan saa tehtyä. Tekemällä taas omat luovat taidot kehittyvät ja sitä kautta tehty työ saavuttaa sen alun perin tavoitellun tason.

Tässä vielä mainitsemani video upotettuna, suosittelen ehdottomasti katsomaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti