tiistai 6. maaliskuuta 2018

Nyt luettavana: Tour d’Europe



Ensikosketukseni Kaisa Lekan töihin oli Porvoossa käydessäni, kun pistäydyimme Kappalaisentalossa katsomassa hänen näyttelyään. Näyttelystä innostuneena päätin käydä lainaamassa kirjastosta jonkin Kaisa Lekan kirjan. Jyväskylän kaupunginkirjastossa kirjoja on vain englanniksi, joten niihin oli tähän hätään tyytyminen. Luettavaksi valitsin Kaisa ja Christoffer Lekan kirjan Tour d’Europe, joka kertoo kaksikon pyöräilymatkasta Euroopan halki.

Kirjan alussa Kaisa ja Christoffer lähtevät pyöräilemään kotoaan Porvoosta. Mielessään heillä on ajatus pyöräilemisestä Etelä-Ranskan Nizzaan. Lähtiessään heillä on summittainen aikataulu ja reitti tiedossaan, mutta ei varmuutta perillepääsystä. Heidän aikaisempi kokemuksensa maantiepyöräilystä rajoittuu Pohjois-Norjaan tehtyyn reissuun, joten Euroopan toiselle puolelle pyöräily tuntuu pelottavalta.

Kaisa Lekan piirtämä sarjakuva kertoo sivun kokoisilla ruuduilla Kaisan ja Christofferin matkanteosta yksinkertaisesta ulkoasustaan huolimatta varsin realistisesti ja syvällisesti. Episodimaisesta kerronnasta huolimatta matkassa on mukana niin myötä- kuin vastamäkiäkin. Aina matkanteko ei maistu eikä puoliso osaa ottaa täydellisesti huomioon. Monesti matkalta löytyy myös yllättäviä ilonaiheita.

Tour d'Europen kannessa on mustavalkoinen kuva pyöräilijästä.

Kirjan lisänimi on The Yoga of Road Cycling. Kirja ei varsinaisesti kerro joogaamisesta. Ei ainakaan siinä mielessä, että neuvoisi jumppa-asentoja tai keksisi uutta tapaa joogata. Sen sijaan kirja yrittää tavoittaa sitä ajatusmaailmaa, jonka vuoksi ihmiset joogaavat. Kyse ei ole vain fyysisestä harjoituksesta, mitä joogaaminen tai pyöräileminen Euroopan halki ehdottomasti on, vaan myös henkisestä asiasta.

Kun varsinaista matkantekoa käsitellään sarjakuvan keinoin, tätä maantiepyöräilyn joogaa käsitellään jokaisen luvun alussa olevalla lyhyellä tekstinpätkällä. Kirja toimisi mainiosti myös pelkkänä sarjakuvana ilman näitä tekstejä, mutta ne tuovat kirjaan syvyyttä, joka olisi muuten jäänyt saavuttamatta. Sekä pelkän tekstin että sarjakuvan kummankin omia vahvuuksia on kirjassa osattu hyödyntää hyvin.

Jos haaveilet pyöräilemisestä Euroopan halki (tai vähän lyhyemmänkin matkan), kannattaa kirjaan ehdottomasti tarttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti