tiistai 6. helmikuuta 2018

Nyt luettavana: Kirjava käsikirja kestävään kehitykseen



Tarja Halosen, Sixten Korkmanin, Erkki Tuomiojan ja lukuisten muiden kirjoittama ja Suvi Aholan toimittamaa Kirjava käsikirja kestävään kehitykseen -kirja sisältää kirjoituksia liittyen YK:n Agenda 2030:neen. Kestävän kehityksen teema on tärkeä asia niin tänä päivänä eläville ihmisille kuin tulevillekin sukupolville. Kyse on sekä samaan aikaan elävien ihmisten että eri sukupolvien välisestä tasa-arvosta. Agenda 2030:n tavoitteena on taata kaikille ihmisille ihmisarvoinen elämä lähtien aina rauhasta, puhtaasta vedestä ja riittävästä ravinnosta. Tavoitteisiin kuuluvat myös ilmastonmuutoksen torjuminen ja ympäristön kestokyvyn varmistaminen.

Kirja kulki matkassani myös yliopistolla. Pidän yleensä kirjaa mukana, kun kuljen paikoissa. Jos sattuu olemaan hetki aikaa lukea, niin voi sitten helposti ottaa kirjan esille ja lukea lyhyenkin hetken.

Eri teksteissä Agenda 2030:n tavoitteita käsitellään hieman eri näkökulmista. Käsitellään ympäristöä, taloutta, energiaa, tasa-arvoa ja turvallisuuspolitiikkaa. Kaikkien tekstien keskiössä ovat kuitenkin kestävä kehitys ja YK:n asettamat tavoitteet. Kirjan tekstit eivät vaadi lukijalta laajaa tietämystä kestävästä kehityksestä, vaan lähtevät liikkeelle monesti varsin perusasioista. Tätä voi pitää kirjan heikkona kohtana, kun joidenkin tekstien alkupäässä on hieman päällekkäisiä asioita kerrottuna hieman eri sanoin. Kun tekstit pääsevät vauhtiin, niiden sisältö on kuitenkin tämän pienen vian sietämisen arvoista.

Kirjaa voin suositella lämpimästi kaikille, jotka haluavat tietää enemmän siitä, mitä kestävä kehitys tarkoittaa, millaisia tavoitteita YK on asettanut kestävän kehityksen saralle ja ennen kaikkea siitä, mitä meidän pitäisi yhdessä tehdä paremman tulevaisuuden eteen. Kirjan tarjoamia tietoja voi mielestäni perustellusti pitää yleissivistykseen kuuluvina. Kirjaan kannattaa siis tarttua, jos se tulee jossakin vastaan.

Agenda 2030 -tavoitteet ja Suomen taso niissä vuonna 2017. Paljon olisi vielä parannettavaa.

Kirjaa lukiessa ja muutenkin Agenda 2030:n tavoitteet tuntuvat kunnianhimoisilta. Se on ehkä maailman tilannetta jollain tasolla tuntevan realistin kokema tunne. Tunnetta voi pitää sikäli erikoisena, että kaikkia Agenda 2030:n tavoitteita melko perusasioina hyvän ihmiselämän kannalta. Siksi on myös huolestuttavaa, että tällaista tavoiteohjelmaa erikseen tarvitaan. Mielestäni on itsestään selvää, että ihmisarvoinen elämä kuuluu kaikille. Siksi toivonkin ja aion omien mahdollisuuksieni puitteissa toimia niin, että YK:n asettamat tavoitteet täyttyvät ja niistä pidetään kiinni myös myöhemmin. Ihan meidän kaikkien yhteisen tulevaisuuden vuoksi.

Viimeisenä huomiona kirjasta vielä sellainen asia, että kun kirjan tekstit olivat peräisin hyvin erilaisilta kirjoittajilta, niin oli mielenkiintoista huomata tekstien välinen tuntumaero. Vaikka tekstit ovat yhden ihmisen toimittamia, niin silti jokin sormenjälki varsinaisilta kirjoittajilta on jäänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti