lauantai 23. kesäkuuta 2018

Nyt luettavana: Arvoituksellinen muusa


Aino Räty-Hämäläisen kirjoittama kirja Arvoituksellinen muusa – Inspiraation lähteillä osui silmääni kirjaston hyllyssä. Aluksi en aikonut lainata kirjaa, vaikka se heti kiinnitti huomioni, koska minulla oli jo valmiiksi kotonani useita kirjaston kirjoja odottamassa lukemista. Pienen pohdinnan ja kirjaston sisällä sen ympäri kävelyn jälkeen palasin kirjan ääreen ja lopulta se tarttui mukaan.

Tiivistettynä yhteen lauseeseen, kirja käsittelee muusan käsitettä ja miten se on muuttunut historian saatossa. Liikkeelle lähdetään täysin aiheellisesti muinaisesta Kreikasta, sillä sen jumaltarustosta muusat ovat alun perin peräisin. Kreikan tarustoihin viitataan myös myöhemmin, mutta teoksen pääpaino on suomalaisten taiteilijoiden ja etenkin heidän muusiensa, tukihenkilöidensä sekä innoituksenlähteiden käsittelyssä. Myös joistakin ulkomaalaisista taiteilijoista kirjassa kerrotaan, mutta pääasiassa vain verratessa heitä suomalaisiin kollegoihinsa.

Myös kirjan kansi viittaa antiikin aikoihin.

Kirja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, jos on kiinnostunut suomalaisten taiteilijoiden ja heidän innoittajiensa välisistä suhteista. Näkökulma on mielenkiintoinen. Pääosin miestaiteilijoiden joukko ei tehnyt töitään yksi, vaan monesti naisten innoittamina. Ilman saatua innoitusta olisi moni teos jäänyt tekemättä tai ainakin jälki olisi jäänyt huomattavasti heikommaksi. Kirja tuokin siis tärkeän osan suomalaisen taiteen tekemisestä esiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti