torstai 4. huhtikuuta 2024

Gyllenburhin taistelu XI

Betula nana, osa 393

Koska he näkivät, etteivät voineet tehdä paljoakaan alakaupunkilaisten hyväksi katselemalla yläkaupunkin portin katolta, Mihail ja kapteenit jatkoivat tarkastuskierrostaan. He

Heti alhaalla he pääsivät tutkimaan, miten portin ympäristön linnoitustyöt olivat edenneet. Portin yläkaupungin puoleisen aukion ympäröiminen puolustusmuurilla ja näin porttirakennuksesta vielä tukevamman linnoituksen tekeminen eteni taas. Toki paljon työtä oli jo siinä, että aikaisemman taistelun vaiheen aiheuttamat vauriot saatiin korjattua. Mutta uuttakin saatiin aikaan.

”Vaikka työt etenevät hyvin, emme siltikään ehdi saada ihmeitä aikaan ennen kuin taistelut oletettavasti taas kiihtyvät”, Solkar sanoi.

”Jatketaan silti linnoitustöitä. Jokainen askel varmempaa puolustusta varten kasvattaa sotilaiden varmuutta taistelussa, vaikka linnoituksia ei koskaan tarvittaisikaan itse taistelun aikana”, Mihail sanoi.

”Toisaalta, kertaalleen tätä on jo tarvittu. Ilman tätä muurin alkua yläkaupungin portti olisi saattanut kaatua ennen kuin te saavuitte taistelun kulkua kääntämään”, Venir sanoi.

”Sekin on totta”, Mihail sanoi.

He nousivat puisia portaita pitkin muurin päälle.

”Pienelläkin rakennelmalla voi olla suuri merkitys”, Mihail sanoi.

”Ei tämä niin pieni työmaa ole ollut”, Solkar sanoi.

”Mutta tämä on pieni, jos vertaa tuohon yläkaupungin ulkomuuriin”, Mihail sanoi.

Mihail osoitti valtavaa muuria, jonka suojissa he olivat.

”On tietysti vaikea verrata jotakin, jonka rakentamiseen on mennyt vuosikausia, sellaiseen, jonka rakentemiseen on ollut aikaa viikkoja”, Mihail sanoi.

”Ainakin joutuu pohtimaan miten mielekäs vertaus on”, Venir sanoi.

Mihail nyökkäsi.

”Voi myös miettiä, että mitä kaikesta tästä meidän vaivannäystämme jää jäljelle”, Mihail sanoi.

”Mitä tarkoitatte?” Solkar kysyi.

”Tarkoitan sitä, että kun joskus taistelu päättyy ja pääsemme palaamaan Netronovalaan, niin tämä kaikki luultavasti puretaan. Ellei sitten seuraava kaupungin hallitsija päätäkin, että yläkaupungin porttai ympäröivä linnoitus on hyvä ajatus, jolloin hän rakennuttaisi muurien paikalle kunnollisen puolustusmuurin. Sellaisen, joka vastaisi muuta yläkaupunkia ympärivää muuria. Silloinkin olisi todennäköistä, että meidän rakentamamme muuri purettaisiin sen tieltä pois”, Mihail vastasi.

”Jos ei heti aluksi, niin viimeistään siinä vaiheessa, kun suurempi muuri olisi rakennettu ympärille”, Venir sanoi.

He katselivat ympärilleen.

”Miksi luulet, että uusi muuri rakennettaisiin ulkopuolelle?” Mihail kysyi.

”Ajattelin, että suurempi linnoitus olisi parempi vaihtoehto kuin pienempi tässä kohdassa. Ja jos muuria tarvittaisiin, niin sen sisään pitäisi saada puolet yläkaupungin asukkaista sekä puolustavat joukot. Tilalle olisi siis käyttöä” Venir vastasi.

”Se on totta. Sen tieltä voisi raivata muutaman talonkin pois, vaikka talot kuinka olisivat aristokraattien”, Mihail sanoi.

”Mutta olisiko kukaan tullut ajatelleeksi tuollaista muuria, jos emme olisi sitä tässä rakentamassa?” Solkar kysyi.

”Ehkä ei”, Mihail vastasi.

”Se voi siis olla se jälki, jonka jätämme kaupunkiin”, Solkar sanoi.

”Ehkäpä. Jos lopulta jätämme jälkeemme muutakin kuin raunioita”, Venir sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti