tiistai 8. toukokuuta 2018

Nyt luettavana: Toyotan tapaan


Vähästä aikaa luettavanani on taas tietokirjallisuutta. Jeffrey K. Likerin kirjoittama Toyotan tapaan on kirja, joka on ollut lukulistallani hyvin pitkään. Olen halunnut tutustua Lean-ajatteluun tarkemmin ja mikäpä olisi parempi paikka siihen kuin koko johtamisfilosofian alkulähde eli Toyotan tapa ja Toyotan tuotantojärjestelmä.

Ennen lukemista minulla ei varsinaisesti ollut odotuksia kirjan suhteen. Toyota ei ole aiemmin ollut minulle yrityksenä kovinkaan tuttu eikä esimerkiksi perheessäni ole oman muistini mukaan ollut koskaan Toyotan valmistamaa autoa. Tutuilla niitä on kyllä joitakin ollut. Olen kuitenkin kuullut kirjasta paljon kehuja. Aina nuo kehut eivät perustu mihinkään kovin vankkaan, joten jätän ne yleensä omaan arvoonsa.

Ainoa vahva oletus kirjasta oli ehkä se, että se tarjoaa työkaluja ja välineitä yrityksen toimintaa varten. Nämä odotukset kirja sekä piti että rikkoi. Samalla olen huomannut, ettei kirjaa ole kehuttu turhaan, vaan jokainen kehu on ansaittu. Voinen myös sanoa, että kirja tullee jonakin päivänä hankituksi omaan kirjahyllyyni.


Toyotan tapaan -kirja siis tarjoaa paljon hyviä työkaluja yrityksen toiminnan kehittämiseen. Ne eivät minun mielestäni ole kirjan tärkein anti. Yksittäisiä työkaluja tai esimerkkiprosesseja tärkeämpää on kaiken taustalla oleva filosofia, jonka varaan kaikki muu rakentuu ja jota ilman nuo työkalut saattavat toimia hetkenaikaa, mutta eivät pidemmässä juoksussa. Kirjan tärkein viesti onkin se, että työvälineistä aloittaminen on väärä tapa lähteä liikkeelle. Päinvastoin parhaan lopputuloksen saavuttaakseen täytyy lähteä liikkeelle siitä, miksi yritys on olemassa.

Toyotan filosofia nojaa siihen, että yritystoimintaa tehdään pitkäjänteisesti. Sen sijaan, että haettaisiin nopeita voittoja pikaisilla pyrähdyksillä, keskitytään yrityksessä vakaaseen ja jatkuvasti kehittyvään prosessiin. Tähän filosofiaan kuuluu se, että ihmiset ovat yrityksen tärkein resurssin. Samoin siihen kuuluu se, että teknologiaa hyödynnetään silloin, kun siitä on ihmisille hyötyä, ei teknologian itsensä takia.

Kirjaan kannattaa tutustua, jos haluaa tietää tarkemmin yritystoiminnasta, joka poikkeaa perinteisestä länsimaalaisesta ajattelusta. Toyotan filosofia ja ajattelutapa on hyvin läheisessä yhteydessä sen kanssa, mitä olen itse jo aiemminkin ajatellut yritystoiminnasta. Niinpä kirjaa oli erityisen innostava lukea, kun omille ajatuksilleen sai vahvistusta. Samalla löysi myös uusia näkökulmia, joita ei ollut aikaisemmin huomannutkaan. Toyotan tapaan -kirjan lukemisen myötä haluankin jatkossa tutustua lisää japanilaiseen filosofiaan sekä talous- ja yritysajatteluun. Sieltä voi oppia varmasti vielä paljon lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti