tiistai 15. toukokuuta 2018

Yhtiökokous vai performanssi?


Kirjoitan tässä pörssiyhtiön yhtiökokouksesta, joten siinä mielessä olisin voinut julkaista tekstin ennemmin sijoitusblogissani. Yhtiökokous muistutti mielestäni enemmän performanssiesitystä, joten tulin siihen lopputulokseen, ettei kyseisellä yhtiökokouksella ollut mitään tekemistä sijoittamisen kanssa. Jääköön siis pois sijoitusblogista.

Osallistuin siis Keskisuomalainen Oyj:n vuotuiseen yhtiökokoukseen, joka järjestettiin perjantaina 27.4. tuttuun tapaan Jyväskylän Paviljongissa. Olen osallistunut Keskisuomalaisen yhtiökokoukseen muutaman kerran aikaisemminkin ja lyhyesti sanottuna kokous oli taas kerran aikamoinen shöw. Pakollisten kokousasioiden lisäksi kuultiin palopuheita, koulukiusaamisen tasoista muiden osakkaiden vähättelyä ja pilkkaamista sekä lopulta näyttävä ragequit. Kokouksesta kävelemään lähteneen osakkaan puolesta on sanottava, että olisin samanlaisella kohtelulla itsekin lähtenyt kokouksesta kävelemään.

Keskisuomalaisen kutsumista pörssiyhtiöksi voisi verrata Venäjän kutsumiseen demokratiaksi. Keskisuomalaisen toinen osakesarja on listattuna pörssiin, kyllä. Mutta niin on Venäjälläkin vaaleja, joissa ihmiset pääsevät oikeasti äänestämään. Toki noissa vaaleissa taitaa äänestäjien todellisilla äänestyspäätöksillä olla lähes yhtä paljon merkitystä kuin Keskisuomalaisen pörssiosakkeiden omistajilla. Äänivalta Keskisuomalaisen yhtiökokouksessa kun on käytännössä kokonaan listaamattomilla osakkeilla, joista suuri osa taas on muutaman suvun hallussa.

Se toki ei tee yhtiöstä yhtään vähempää pörssiyhtiötä, jos omistus on keskittynyt. Tässä voi verrata vaikka valtionyhtiöihin kuten Fortumiin tai Koneeseen. Sen sijaan se, että pääosa päätäntävallasta on osakkeilla, jotka ovat pörssin ulkopuolella, on hieman erikoista. Nuo molemmat osakesarjathan voisivat olla pörssiin listattuja, kuten on esimerkiksi Keskolla.

Toinen vaihtoehto olisi yhdistää osakesarjat, mitä tälläkin kertaa yhtiökokouksessa ehdotettiin. Tämä ehdotus kumottiin aikaisempien yhtiökokousten tapaan, eikä asiaa perusteltu kovinkaan vakuuttavasti. Sen sijaan ehdotuksen kumoaminen tehtiin tavalla, jota odottaisi näkevän lähinnä ala-asteen välitunneilla, jos sielläkään. Toisin kuin yhtiökokouksessa kovasti väitettiin, se, että osakas vaatii yhtiökokouksessa jostakin päätösasiasta äänestystä, ei ole yhtiökokouksen kiusaamista. Se on yhtiön asioista päättämistä ja samalla syy, jonka vuoksi kokous on kutsuttu kokoon.

On mielestäni perusteltua kysyä, kuinka asiansa tasalla tai kykenevä johtamaan yhtiötä tulevaisuuden kasvuun on toimitusjohtaja, joka käyttäytyy yhtiökokouksessa samalla tavalla, kuin Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi käyttäytyi. Hän ei ainakaan kovin hyvää kuvaa itsestään antanut. Vaikka kuinka olisi oman suvun hallussa iso osa yhtiön päätösvallasta, ei se silti oikeuta käyttäytymään koulukiusaajan tavoin.

Jos kuitenkin siis pitää tällaisesta performanssitaiteesta, jollaisena Keskisuomalaisen yhtiökokous on nähtävä, sillä ei se ainakaan aikuisten ihmisten käytöstä ollut, on yhden Keskisuomalaisen osakkeen ostaminen halpa lippu osallistumisesta kerran vuodessa jatkuvaan hidastempoiseen performanssidraamaan. Lisäksi tähän lippuun kuuluu lounas sekä oikeus osallistua performanssin tapahtumiin.

Tähän loppuun totean vastuuvapauslausekkeena, että omistan Keskisuomalainen Oyj:n osakkeita ja, että tätä tekstiä ei pidä lukea sijoitussuosituksena tai vastaavana. Noin yleisellä tasolla voin kyllä suositella kaikille säästämistä ja sijoittamista, mutta niistä asioista ehkä toisessa tekstissä ja toisessa blogissa lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti