tiistai 25. heinäkuuta 2017

Nyt luettavana: Kahlekuningaslaji – laululyriikan käsikirja



Törmäsin Heikko Salon Kahlekuningaslaji – laululyriikan käsikirja -kirjaan yliopiston kirjastolla, kun olin etsimässä erästä toista kirjaa (Jonka luin, mutta luin niin nopeasti, että unohdin kirjoittaa siitä tänne blogiin. Hups!). Heti kun näin kirjan hyllyssä, tiesin haluavani lukea sen.

Kaikki varmasti tuntevat Heikki Salon Miljoonasateen kautta. Hän on yhtyeen laulaja ja lauluntekijä. Salo on myös hahmo Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan historiasta. Hän on mm. työskennellyt ylioppilaskunnan sihteerinä ja kerrotaan myös, että Miljoonasade olisi perustettu ylioppilastalo Ilokivellä (ainakin henkisesti). Ensikosketukseni Saloon ja erityisesti tähän kirjaan on tullut kuitenkin ennen omaa aikaani ylioppilaskunta-aktiivina. Heikki Salo nimittäin kävi kerran opettamassa laululyriikan tekemistä peruskoulullani. Hän saattoi tuolloin kertoa myös kirjasta tai sitten olen myöhemmin etsinyt siitä tietoa. Muistan kuitenkin, että pidin tunnista hyvin paljon ja aihe oli kiinnostava. Ehkä tämäkin kohtaaminen on toiminut pienenä kipinänä oman kirjoittajauran aloittamiseen.

Mitä Kahlekuningaslaji sitten pitää sisällään? Se pitää sisällään täsmälleen sen, mitä nimessäänkin lupaa. Kirja on koottu rakenteeltaan varsin simppeliksi oppaaksi ja eri osiot on sieltä helppo löytää. Itselleni kirjan kiinnostavimmat osat olivat alku ja loppu. Alussa kirja keskittyy yleisesti luovaan prosessiin sekä kertomaan perusasiat laululyriikan kirjoittamisessa. Keskellä suurin osa kirjaa keskittyy hyvin vahvasti vain laululyriikkaa koskeviin asioihin, jotka osittain sivuavat myös runoutta. Aivan lopuksi käsitellään myös tarinankerrontaa. Kun kirja on ennen kaikkea opas laululyriikan kirjoittamiseen, keskitytään jokaisessa osiossa vahvasti laululyriikan näkökulmaan. Itse tekstin lisäksi kirja sisältää myös joukon tehtäviä, joiden avulla laululyriikan kirjoittamiseen pääsee hyvään vauhtiin. Kirjaa voikin lämpimästi suositella kaikille, joita laululyriikan kirjoittaminen kiinnostaa.

Kirjasta saa paljon irti myös sellainen, joka ei ole niin kiinnostunut laululyriikasta. Kahlekuningaslaji käy läpi paljon sellaista asiaa, joka on käypää ja yhteistä kaikkeen kirjoittamiseen ja tarinankerrontaan. Kirjan näkökulma laululyriikan suunnasta antaa uutta näkökulmaa myös muunlaiseen tarinankerrontaan. Suosittelen kirjaa siis myös yleisemmin tarinankerronnasta kiinnostuneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti