sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Nyt luettavana: 100 vuotta suomalaista animaatiota



Olen ollut pitkään kiinnostunut animaatiosta ja sen teosta, joten kun Tuula Leinosen kirjoittama 100 vuotta suomalaista animaatiota tuli sattumalta vastaan, oli se pakko päästä lukemaan. Kirja on suomalaisen animaation historian perusteos, jollaista ei ilmeisesti ole ennen tätä kirjaa kirjoitettu. Järkälemäinen teos käykin suomalaisen animaation historian hyvin perusteellisesti läpi.


Teos käy asioita läpi vaihtelevasti joko tekijöiden, animaatiotyylien, yritysten tai teosten kautta. Koska pienessä maassa piirit ovat pienet, pomppivat samat nimet eripuolilla kirjaa eri yhteyksissä. Erityisen hyvää kirjassa on runsas kuvitus, joka näyttää laajan kirjon esimerkkejä suomalaisesta animaatiosta ja keventää kirjan muuten tiiviydessään raskasta sisältöä.

Välillä kirjan lukeminen on ollut puuduttavaa sen sisältämän tietomäärän vuoksi. Asiat käydään läpi tiiviisti ja henkilöiden ja animaatioiden nimet sekä vuodet vilisevät tekstissä. Mutta tarkka historiateoshan tämä on ja sellaisena kyllä mainio ja hakuteoksena kirja toimii varmasti todella hyvin. Animaatiosta yleisesti kiinnostuneelle lukijalle kirja on kuitenkin varsin massiivinen ja vaatii aika paljon sulattelua. Kirjan todennäköisempänä käyttötarkoituksena pitäisinkin animaation historian kurssin kirjana tai tutkimuksen taustamateriaalina.

Kirjan vahvuuksia on sen runsas kuvitus.

Jos siis haluat lukea tarkasti nimenomaan suomalaisen animaation historiasta, niin tähän kirjaan kannattaa tarttua. Jos sinua sen sijaan kiinnostaa enemmän itse animaation tekeminen, kannattaa tähän kirjaan suhtautua varauksella. Eri animaatiotekniikoista kyllä puhutaan, mutta niitä ei varsinaisesti käydä läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti