lauantai 24. syyskuuta 2011

Puhumisen mallia kirjoittamiseen


Eilen Seth Godin julkaisi blogissaan kirjoituksen Talker’s block. Blogauksessaan Godin pohtii sitä miksi on olemassa writer’s block, muttei talker’s blockia. Godinin mielestä tämä johtuu siitä, että puhumista harjoitellaan niin paljon. Ihminen puhuu joka päivä tuhansia sanoja. Kukaan ei kiinnitä puheen laatuun yleensä huomiota, mikäli se ei ole erityisen huonoa tai muuten normaalista puheesta poikkeavaa, esimerkiksi humalainen sammaltaa. Kun laatua ei tarkkailla, niin ei ole minkäänlaisia suorituspaineita. Puhuessa suorituspaineet ovatkin aina sisällössä. Puhunko varmasti asiaa? Muistanko varmasti kaikki faktat?

Godinin mielestä writer’s blockista pääsee parhaiten eroon, kun harjoittaa kirjoittamista samoissa määrin kuin puhumista. Kirjoittamisen pitäisi olla jokapäiväistä ja päähuomio pitäisi olla tuottamisessa ja aikaansaamisessa, ei laadussa. Ihmismielellä on kyky ennakoida asioita, jotka tulevat varmasti olemaan edessä. Niinpä jokapäiväisen kirjoituksen työstö alkaa jo edellisenä päivänä ja tekstin laatu nousee. Tähän voi käyttää muun muassa omaa blogia, mikroblogia tai sosiaalista mediaa. Sosiaalinen median tilapäivityksetkin ovat kirjoittamista.

Joka päivä julkaistava blogikirjoitus on omasta mielestäni ainakin kova vaatimus. Godin itse tosin julkaisee joka päivä uuden kirjoituksen blogissaan. Kirjoittaminen itsessään on minulle kyllä jokapäiväistä, kun kirjoitan kirjaani. Pyrkimyksenäni on kirjoittaa päivittäin jotakin. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ja joskus kaipaan jopa lomaa kirjoittamisesta. Kirjoitustauko ei saa kuitenkaan olla liian pitkä, sillä tauko syö nopeasti kirjoitusrytmin ja sitten rytmi pitää löytää uudestaan. Pahimmillaan tämä rytmin katoaminen voi johtaa juuri writer’s blockiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti