keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Nyt luettavana: Isi on vähän väsynyt


Joskus sitä tulee vahingossa lukeneeksi täsmälleen oikean kirjan täsmälleen oikealla hetkellä. Ville Rannan Isi on vähän väsynyt oli tähän hetkeen itselleni sellainen kirja. Se auttoi käsittelemään omia päässäni pyöriviä ajatuksiani paremmin ja avasi asioihin myös sellaisia näkökulmia, joita en ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi. Kirjan lukemisen jälkeen mieleni on huomattavasti selkeämpi, kiitos näiden ajatusten oikenemisen. Täytyy pitää kirja muistissa sitä varten, jos vastaavia ajatuksia alkaa pyörimään mielessä uudestaan. Ja kirjasta on varmasti apua myös monien toisenlaistenkin ajatusten käsittelyssä.

Tartuin kirjastossa Ville Rannan sarjakuvakirjaan Isi on vähän väsynyt, koska olen pitänyt aikaisemmista lukemistani Rannan sarjakuvista ja niiden tyylistä. Muistelen, että olisin tästä kirjasta joskus kuullut aikaisemminkin ehkä lehtijutussa, mutta en mene asiasta täysin takuuseen. Tästä riippumatta ja pienen selailun perusteella otin kirjan siis mukaani kirjastosta.

Ville Rannan sarkuvakirjan Isi on vähän väsynyt -kansi.

Kirjassa Ville Ranta kuvaa omaelämänkerrallisesti perheen arkea pienen lapsen kanssa. Kirjan sarjakuvat ovat peräisin Rannan muistikirjasta. Osan ajasta hän on itse lapsen kanssa yksin kotona koti-isänä. Ranta käsittelee arjen pyörittämisen mukanaan tuomia asioita ja omaa isyyttään. Lapsiperheen arki kohtaa myös kunnianhimoisen taiteilijan ja tämän unelmat, tahtoi tämä tai ei. Tämän asian käsittely oli mielestäni hyvin kiinnostavaa. Lisäksi kirjassa puhutaan myös oman lapsen sairastumisesta, mikä on varmasti jollain tavalla tuttu asia suurimmalle osalle vanhemmista.

Ainoana erityisenä huonona asiana kirjasta tulee mieleen se, että kirjan tekstit on kirjoitettu käsin ja sellaisella käsialalla, että tekstistä on välillä hankala saada selvää. Käsin kirjoittamisessa ei tosin sinänsä itsessään ole mitään pahaa. Olisi kuitenkin kiva saada tekstistä selvää ilman ajoittain pitkääkin tavaamista.

Isä on vähän väsynyt on siis kirja lapsiperheen arjesta miehen näkökulmasta. Taiteilijuus ja sen pohdinta tuo tähän myös oman lisänsä. Jos nämä asiat kiinnostavat, kannattaa kirjaan tutustua. Toki myös muutenkin, jos suomalainen nykysarjakuva kiinnostaa. Kirja tosin on jo vuodelta 2005, joten erityisen tuoreena esimerkkinä nykysarjakuvasta sitä ei voi enää pitää. Sen käsittelemät asiat ovat kuitenkin melkolailla ajattomia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti