torstai 18. heinäkuuta 2019

Kolmen leirin taistelu II


Betula pubescens, osa 70

Kun osastojen kulkureiteistä ja toimintasuunnitelmista oli päätetty, lähti kapteeni Cranfot osastoineen suuntaamaan kohti etelää. Edkar puolestaan suuntasi oman osastonsa kanssa kohti taistelua.

Jo kohti taistelua suuntaaminen sai sotilaat jännittymään. Erityistä huolta aiheutti epäselvä tilanne. Edes Edkar ei tiennyt tarkalleen mikä leirien välissä olevan osaston tilanne oli tai miten paljon vihollisia ylipäätään oli. Siksi he liikkuivat varovaisesti kasvillisuuden suojissa kohti Suuren keisarikunnan armeijan leiriä, he halusivat pysyä piilossa viholliselta mahdollisimman pitkään.

Lopulta leirin kulma tuli esiin. Edkar ei jälleen osannut muuta kuin hämmästellä leirin heikkoa linnoitustyötä. Se suorastaan kutsui hyökkäämään kimppuunsa ja polttamaan loputkin maan tasalle. Mutta Edkar halusi olla varovainen ja hän määräsi osastonsa kiertämään leiriä sen eteläpuolelta.

Taistelun melske alkoi jo etäisesti kuulua, erityisesti Suuren keisarikunnan armeijan komennot ja torvet kuuluivat. Netronovalaisia merkkiääniä tai komentoja he eivät kuulleet. Tämä sai monet sotilaat huolestumaan, mutta toiset muistuttivat heidän olevan vielä kaukana. Äänet kuuluisivat, kun he ehtisivät lähemmäksi.

Hitaasti he etenivät lähemmäksi, koko ajan käyden varovaisemmiksi. Kukaan ei halunnut olla se, joka ensimmäisenä huomattaisiin leiristä.

Edkar katseli leiriä puun oksien lomasta. Hän seisoi puun varjossa lähellä sen runkoa, jotta hänen huomaamisensa leiristä olisi mahdollisimman vaikeaa. Puita ja puskia oli kuitenkin niin paljon, ettei häntä olisi huomattu, vaikka hän olisi seisonut puun edessä. Osasto piti taukoa.

Välillä Edkar käänsi katseensa leirin sivuun ja ohitse siitä tutkien suuntaan, johon he olivat menossa. Matka oli tuskallisen pitkä. Lopulta hän huokaisi ja kääntyi puun takana kivellä istuvan aliupseerinsa puoleen. Hyvän kirjoitustaidon ja laskutaidon omaavan nuoren aliupseerin nimi oli Nekau Kafenpoika.

”Joko ehdit laskea kuinka kauan meillä vielä kestää ehtiä taistelupaikalle?” Edkar kysyi.

”En aivan, herra kenraali”, Nekau vastasi.

Edkar oli kärsimätön.

”Aika on joka tapauksessa liian pitkä”, Edkar sanoi.

Edkar kääntyi takaisin kohti leiriä.

”Haluan tarkempaa tietoa leiristä”, Edkar sanoi.

”Herra kenraali, pelkään sen olevan mahdotonta. Tiedustelijat eivät uskalla paljastumisen mennä lähemmäksi leiriä”, Nekau sanoi.

”Siksi lähdenkin itse”, Edkar sanoi.

Edkar kääntyi ja käveli syvemmälle metsään. Siellä odottivat hänen henkivartijansa ja lähettinsä. Aliupseeri hypähti hänen peräänsä unohtaen sylissään olleet kirjoitusvälineet ja kääröt.

”Herra kenraali, ette voi lähteä yksin vihollisen leirin tuntumaan”, Nekau sanoi.

”En menekään yksin”, Edkar sanoi.

Edkar määräsi mukaansa kaksi henkivartijaa ja suuntasi sitten kohti leiriä. Vielä ennen lähtöään hän kääntyi aliupseerinsa puoleen.

”Odottakaa täällä siihen saakka, että palaan. Minulla ei mene kauaa”, Edkar sanoi.

”Selvä, herra kenraali”, Nekau sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti