torstai 11. heinäkuuta 2019

Kolmen leirin taistelu

Betula pubescens, osa 69

Suoraan etelään suuntaavan kapteeni Cranfotin johtaman osaston reitti suunniteltiin niin, että metsät ja maastonmuodot tarjoaisivat osastolle jatkossakin mahdollisimman paljon suojaa. Sopiva reitti löytyi suhteellisen helposti, mutta joukon tuli edetä varovaisesti, sillä heidän hallussaan olevat kartat eivät täysin pitäneet paikkaansa.

Kun kapteeni Cranfotin johtamalle osastolle oli tarjolla yksi reitti, oli Edkarin johtaman taisteluosaston reitille sen sijaan useampi vaihtoehto. Keskimmäisen leirin saattoi kiertää kummaltakin puolelta ja kummallakin puolelta oli vaihtoehtoisia reittejä. Lyhin ja samalla uhkarohkein reitti kulki taas suoraan leirin läpi. Koska leiri oli linnoitettu niin huonosti, saattoi sen läpi hyökkääminen olla myös ylipäätään mahdollista ja ehkä myös järkevää. Se olisi myös erittäin yllättävää. Edkar ei kuitenkaan tiennyt kuinka paljon leirin sisällä vielä oli joukkoja. Jos niitä olisi liikaa, typistyisi hyökkäys hyvin nopeasti.

“Tavoitteena on kuitenkin tarjota taistelussa olevalle osastolle mahdollisimman paljon apua”, Edkar sanoi.

“Mutta, herra kenraali, leiri voi myös olla kuolemanloukku. Silloin he eivät saa apua ollenkaan”, Tom sanoi.

“Niin, se on mahdollista”, Edkar sanoi.

Edkar hiljentyi miettimään asiaa. Päätös oli mahdollista tehdä siinä vaiheessa, kun he näkisivät leirin, mutta jokin suunnitelma oli hyvä olla jo valmiiksi. Hän tarvitsi lisää tietoa leiristä ja sen sisällä olevien sotilaiden määrästä.

“Mitä tiedustelijat sanoivat keskimmäisen leirin joukkojen määrästä?” Edkar kysyi.

“Ei kukaan sanonut mitään kauhean tarkkaa, koska varovaisuuttaan kukaan tiedustelijoista ei ollut uskaltanut kovinkaan lähelle leiriä. Etäämmältä nähtynä leirin sisällä oli liikettä ja he olivat lähettäneet joukkoja kohti taistelua”, Tom vastasi.

“Täytyy siis itse käydä katsomassa siinä vaiheessa, kun olen lähempänä”, Edkar sanoi.

“Niin, herra kenraali”, Tom sanoi.

“Mutta täysin ilman suunnitelmaa emme voi lähteä liikkeelle”, Edkar sanoi.

“Se olisi suotavaa, herra kenraali. Sekä sinun itsesi että meidän muiden kannalta”, Tom sanoi.

Edkar nyökkäsi kapteenilleen, jonka seikkailunhalu oli kadonnut taistelun alla. Toisaalta tämä saattoi myös olla oikeassa. Varovaisuus olisi hyvästä.

“Paras reitti saattaa kuitenkin olla keskimmäisen leirin eteläpuolelta kulkien lähellä leiriä, mutta kuitenkin poissa näkyvistä”, Edkar sanoi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti