lauantai 28. tammikuuta 2017

Viimeksi luin: Taiteilijakoteja



Lukeminen liittyy kirjoittamiseen erottamattomasti. Niinpä ajattelin, että voisin kirjoittaa myös niistä kirjoista, joita itse luen. Viime aikoina olen lukenut ehkä enemmän tietokirjoja kuin kaunokirjoja, mutta ei anneta sen häiritä. Keskityn myös ehkä enemmän siihen, mitä luen kullakin hetkellä ja ehkä mahdollisesti kirjasta riippuen avaan myös sitä miksi luen kutakin kirjaa. Tekstit saattavat sisältää myös lukusuosituksia. Tätä ennen halusin kuitenkin käsitellä edellisen lukemani kirjan.

Viimeisin kirja, jonka luin on siis Leena Lindqvistin ja Norman Ojasen kirjoittama Taiteilijakoteja. Kirja kertoo nimensä mukaisesti suomalaisista taiteilijakodeista keskittyen erityisesti niin kutsutun kultakauden taiteilijoiden erämaakoteihin. Kansien välistä löytyy esittelyt niin Jean Sibeliuksen Ainolasta kuin Akseli Gallen-Kallelan Kalelasta sekä useista muista taiteilijakodeista. Yhteensä esittelyjä on yhdeksästä eri kohteesta.

Itselleni kirja oli hyvin inspiroiva koska siinä käsiteltiin lyhyesti myös taiteilijaelämää yleisemmällä tasolla eikä vain keskitytty rakennuksiin. Tämä on sinänsä ihan loogista, koska taloissa eletty elämä liittyy suoraan talojen itsensä historiaan ja olemukseen. Useat kirjassa esiteltyjen talojen taiteilijat olivat myös tuttuja keskenään ja vierailivat toistensa luona. Siitä kirja on saanut myös hieman sisäistä jatkuvuutta.

Suosittelen kirjaa kaikille taiteesta ja taiteilijoista tavalla tai toisella kiinnostuneille. Kannattaa myös selvittää löytyykö vastaavia taiteilijakoteja omalta asuinpaikkakunnalta. Itse asun Jyväskylässä ja täältä löytyy ainakin Jonas Heiskan taiteilijakoti, joka sijaitsee aivan Keski-Suomen museon läheisyydessä. Heiskan taiteilijakoti on osa Keski-Suomen museota ja museo myös järjestää taloon esittelykierroksia, joten siellä on mahdollista vierailla. Itse pääsin vierailulle viime perjantaina ja suosittelen myös tätä kaikille, joita aihe yhtään kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti