perjantai 23. helmikuuta 2018

Nyt luettavana: Jäniksen vuosi



Aina pitäisi ottaa matkalle mukaansa riittävästi matkalukemista. Tällä kertaa en niin tehnyt, joten menin markettiin (kirjakaupan mentyä yllättävän aikaisin kiinni) etsimään uutta matkalukemista edellisen (Ville Rannan Kajaani) loputtua. Mukaan tarttui Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi.

Arto Paasilinnan kirja Jäniksen vuosi kuuluu niiden kirjojen joukkoon, jotka on pitänyt lukea, mutta en toisaalta ole kovinkaan aktiivisesti ajatellut niiden lukemista. Huono valmistautumiseni matkaan koitui näin siis tavallaan myös onnenkantamoiseksi, kun se sai minut tähän kirjaan tarttumaan.

Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi junan istuimapaikan pöydällä.

Kirjan kerronta on huumoripitoista ja rentoa. Lupsakaksikin sitä voisi kuvailla. Varsinkin alkuun kirja jaksoi naurattaa. Sen verran uskottavan uskomatonta toilailua tapahtumat ovat. Kirjan tarina koostuu vuoden ajalle sijoittuvista erillisten tapahtumien sarjasta. Välillä tarinoiden välillä on varsin suoraa jatkuvuutta ja välillä taas hypätään eteenpäin ajassa toiseen paikkaan.

Kirjan voi siis lukea monella tapaa. Sen voi lukea joko vain veijaritarinana, jossa on hauskoja sattumuksia. Se voi kuitenkin lukea myös oppaana suomalaiseen sielunmaisemaan ja elämänfilosofiaan. Tähän elämänfilosofiaan kuuluu erottamattomana osana se, että eletään yhteistyössä luonnon kanssa sitä vahvasti kunnioittaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti