perjantai 2. helmikuuta 2018

Ajatuksia aktiivimallista ja sitä seuranneesta lakosta



Hallitus sääti lain aktiivimallista ja tänään sen vuoksi järjestettiin poliittinen lakko. Kumpaakin asiaa ovat monet jo kommentoineet ja varmasti vielä kommentoivat. Päätin myös itse kirjoittaa ylös niitä ajatuksia, joita aktiivimalli ja sen vuoksi järjestettävä lakko ovat herättäneet.

Laki aktiivimallista ei ole täydellinen. Ei ole missään tapauksessa oikein, että parhaastakin aktiivisuudesta huolimatta työttömän työttömyysetuutta leikataan, kun tarkoitus on työttömiä aktivoida työllistymään. Tällaiset epäkohdat täytyy laista korjata. Lain taustalla on kuitenkin tutkittu tieto siitä, että työttömyyspäivärahan määrä ja kesto vaikuttavat työllistymisen nopeuteen. On myös sekä työttömän itsensä että julkisen talouden kannalta parempi, että työtön työllistyy nopeammin.

Mielestäni on tärkeää, että työntekijöillä on olemassa oikeus poliittiseen lakkoon. Samalla olen myös sitä mieltä, että tähän oikeuteen liittyy (samaan tapaan kuin kaikkiin muihinkin oikeuksiin liittyy) vastuu oikeuden käytöstä. Nyt tuota oikeutta on mielestäni käytetty sangen harkitsemattomasti. Tämänpäiväinen lakko yhdessä mielenosoituksen kanssa on mielestäni jälleen yksi esimerkki lisää siitä, miten pahasti ammattiyhdistysliike on unohtunut 1900-luvulle. Vasemmistokonservatismi jyllää vahvana monissa liitoissa. Se on perin ikävää tällaisena aikana, jolloin työelämän pelisääntöjä täytyisi päivittää uudelle vuosituhannelle ja pian jo vuosituhannen kolmannelle vuosikymmenelle.

Oikeuksiin liittyy myös sellainen seikka, että oikeuksien käyttöä voi kritisoida. Siksi on mielestäni varsin kummallista, että vasemman laidan poliitikot ja ammattiyhdistysliike ovat lähteneet uhriutumaan sen vuoksi, että tämänkertaista poliittista lakkoa on kritisoitu. Jos poliittisen lakon järjestää, niin myös siitä aiheutuva vastuu täytyy kantaa. On noloa katsottavaa, kun omista päätöksistä johtuvia seuraamuksia vieritetään eteenpäin toisten niskoille. On mielestäni turha ihmetellä, ettei lakkoilijoille heru sympatiaa, kun lakkoilijat itse vähän välittävät muille aiheuttamastaan haitasta.

Aktiivimallista ja sen seurauksista vastuun kantaa lain säätänyt maan hallitus. Lakosta ja sen seurauksista vastuun kantavat lakkoilijat.

Itse toivon, että jatkossa asioista pystytään rakentamaan entistä paremmin vuoropuhelua. Maailma muuttuu ehkä nopeammin kuin koskaan ja ihmiskunnalla on edessään suurimmat koskaan kohtaamansa haasteet. Suurten muutosten aikana tarvitaan kaikkia rakentamaan uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti