lauantai 21. huhtikuuta 2012

Haukkuminen on rumaa


Tasa-arvo keskustelu jatkui jälleen kerran tällä viikolla, kun tasa-arvovaltuutettu ei hyväksynyt yliopistojen tasa-arvosuunnitelmissa tekemiä linjauksia (luin asiasta Savon Sanomista 18.4.2012, tässä jutusta lyhennetty nettiversio). Koko jutusta tuli taas hieman samanlainen olo kuin koko tasa-arvokeskustelusta muutenkin. Osa porukasta on jäänyt tuijottamaan (tiettyjä) lukuja eikä osata ajatella kokonaisuutta. Erilaiset lukuihin perustuvat sukupuolikiintiöt ovat minun mielestäni vihoviimeinen asia.

Kuten jo mainitsin, olen tasa-arvon kannattaja. Olen kuitenkin myös realisti ja tiedän, ettei tasa-arvo tapahdu hetkessä. Monissa pitkäaikaisissa viroissa kestää kauan, ennen kuin viroissa edes voi olla sama määrä miehiä ja naisia. Lisäksi minun mielestä ei ole millään tavalla järkevää valita virkamiehiä tehtäviin sillä perusteella, että jokin kiintiö saataisiin täytettyä. Jos naisissa ei ole tarpeeksi päteviä hakijoita (tai vastaavasti miehissä), niin miksi heitä pitäisi valita tehtäviin? Millekään organisaatiolle ei ole eduksi palkata epäpäteviä henkilöitä.


En nyt tässä tarkoita sitä, että naiset olisivat epäpätevämpiä kuin miehet tai miehet epäpätevämpiä kuin naiset. Tarkoitan sitä, että henkilöt ovat epäpätevämpiä kuin toiset henkilöt. Tarkoituksenmukaista on valita hakijoista juuri ne parhaat. Lisäksi, jos kaikkia asioita ryhdytään katsomaan kiintiöiden kannalta, niin pelkkä sukupuolikiintiö ei riitä mihinkään. Ei ainakaan todellisen tasa-arvon kannattajalle. Mikäli haluaa vain pönkittää omaa asemaansa yhteiskunnassa, niin silloin se varmasti riittää.

Tietysti lukuja voidaan aina katsoa myös toiseen suuntaan. Opiskelijoista suurin osa on naisia. Pitäisikö siis oppilaitoksiin asettaa kiintiöt oppilasvalintoihin? Armeijan käyvistä ylivoimaisesti suurin osa on miehiä (heille palvelus on pakollinen, propsit kaikille naisille, jotka ovat palvelukset suorittaneet). Pitäisikö palvelus asettaa pakollisiksi molemmille?

Ja mikä ihmeen tasa-arvovaltuuskunta on sellainen valtuuskunta, jossa on vain toisen sukupuolen edustajia?

Editoitu 11.7.2020
Muutettu otsikko hieman vähemmän provosoivaksi ja poistettu siihen suoraan liittyneet kohdat tekstistä. Myös muuten teksti on hieman vanhentunut ja edustaa ajatteluani vuonna 2012.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti