tiistai 23. heinäkuuta 2013

Kansanvaltaa saatana



En ole vähään aikaan kirjoittanut politiikasta. Nyt kirjoitin.

Loppu bileet kuin Mursilla on hauska uusi sanonta. Egyptissä demokratia on saanut mielenkiintoisen piirteen, kun kansa voi syrjäyttää istuvan presidentin riehumalla kaduilla riittävän pitkään ja riittävän suurella massalla. Suoraa demokratiaahan se on, vaikka hieman anarkian suuntaan meininki niiaakin.

Suomessa suoraa kansanvaltaa on jälleen yhden askeleen verran päästy toteuttamaan, kun kolmas kansalaisaloite saavutti eduskuntakäsittelyyn vaadittavan 50 000 kannatusilmoituksen rajan. Kyseessä on aloite järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite. Edelliset kaksi ovat aloite turkistarhauksen kieltämisestä, joka kävikin jo eduskunnan käsittelyssä huonolla menestyksellä, ja tahdon 2013 aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista. Viimeksi mainittu on kerännyt vaaditun kannatusmäärän jo kolmeen kertaan ja aikaa oman äänensä antamiselle on vielä syyskuun 19. päivään saakka.

Mielestäni kansalaisaloitteet ovat todella hieno asia. Se, mikä ei ole aivan niin hieno asia, on itsepäiset päättäjät, jotka loukkaantuvat siitä, että kansalla on mielipiteitä asioista ja halua puuttua nykyisen lainsäädännön epäkohtiin. Olen suoran demokratian kannattaja ja todellisen tasa-arvon kannattaja. Näistä kumpaakaan ei Suomen valtakunnasta minun mielestäni löydy. Kumpaankin tarvitaan kansalaisaloitteiden lisäksi paljon tahtoa ja rohkeutta päättäjiltä. Suunta on ajoittain oikea, mutta liike turhan hidasta.

Palaan Egyptin entiseen presidenttiin Mohammed Mursiin vielä sen verran, että Egyptin tapahtumista kannattaa ottaa hieman heijastusta myös tänne Suomeen. Tiettyjä asioita ei pitäisi yhdistää. Nämä asiat ovat politiikka ja uskonto. Tähän enemmän ja vähemmän liittyen haluan kommentoida erästä asiaa. Rakas sisäasiainministerimme Päivi Räsänen kommentoi Kirkko ja kaupunki lehden taannoista päätoimittajan kirjoitusta sillä, että hänen mielestään ei ole kirkollisen lehden asia hyökätä demokraattisen yhteiskunnan perusvapauksia vastaan. Ei ehkä olekaan, mutta vielä vähemmän se on sisäministerin asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti