torstai 17. lokakuuta 2024

Hetkiä keskuslinnassa VII

Betula nana, osa 420

”Jatkammeko sitten kierrosta, arvon ruhtinas?” Veli Grimo kysyi.

”Johdata vain meitä eteenpäin. Voimme palata tänne sitten lopuksi ja voinen nauttia hetken pyhäkkönne tarjoamasta rauhasta, kuten alun perin tarkoituskin oli”, Mihail vastasi.

Veli Grimo nyökkäsi hyväksyvästi.

”Jatkakaamme siis eteenpäin. Vien meidät seuraavaksi kierrokselle majoitussiipeen, niin arvon ruhtinas pääsee näkemään myös vaatimattomat majoitustilamme. Sen jälkeen voisimme käydä katsomassa, onko pyhäkön johtaja, isä Eugen, työhuoneellaan”, veli Grimo sanoi.

Mihail oli hieman yllättynyt tapaamisesta myös pyhäkön johtajan kanssa, mutta antoi veli Grimon lähteä johdattamaan heitä.

”Tapaan isä Eugenin oikein mielelläni, mikäli siihen vain tarjoutuu mahdollisuus”, Mihail sanoi.

”Toivokaamme parasta”, veli Grimo sanoi.

Veli Grimo lähti johdatamaan heitä ensi salin sivuovelle ja sen jälkeen pitkin käytävää, joka ovelta lähti. Käytävän varrella oli erilaisia yhteisiä tiloja, kuten varastoja, keittiö ja ruokailutiloja. Veli Grimo halusi näyttää jokaisen vähintään oven aukaisemalla. Lopulta käytävä päättyi pienen aulaan, jossa oli kaksi ovea.

”Tästä ovesta pääsee portaisiin, jotka vievät kellaritiloihin, jossa varastoimme ruokaa ja muuta pidemmän aikaväli tarpeisiimme. Tässä vallitsevassa tilanteesta ruokavarastomme ovat ymmärrettävästi jo kovasti huvenneet”, veli Grimo sanoi.

”Toivottavasti tilanne muuttuisi pian paremmaksi”, Mihail sanoi.

Veli Grimo nyökkäsi. Mihail arveli heidän molempien tietävän, että muutosta parempaan ei ollut aivan nurkan takana tiedossa. Sota tulisi vielä kestämään ja ennen loppuaan vielä pahenemaan.

”Ja tästä toisesta ovesta pääsemme majoitustiloihin”, veli Grimo.

Veli Grimo avasi oven uuteen käytävään, joka oli edellistä hieman kapeampi ja hämärämpi.

”En aio kyllästyttää arvon ruhtinasta kaikilla makuusaleilla, vaan esittelen vain omani, jonka koen olevan tyypillinen täällä pyhäkkömme alueella”, veli Grimo sanoi.

Veli Grimo johdatti heidät hieman käytävän puolivälin yli ja pysähtyi yhden oven luokse.

”Majoitun toisen veljen kanssa. Toivottavasti se ei häiritse teitä”, veli Grimo sanoi.

Veli Grimo ei odottanut vastausta, vaan avasi oven. Pieni nukkumasali oli pimeä ja Grimon mainitsemaa maijoitustoveria ei näkynyt. Salissa oli kaksi sänkyä, joiden vierellä oli pienet kirjoituspöydät. Kumpikin pöytä oli täynnä papereita ja kirjoja. Kummankin sängyn päädyssä oli tavara-arkku.

”Sellainen on vaatimaton nukkumatilani, joka ei varmastikaan vedä vertoja arvon ruhtinaan makusalille”, veli Grimo sanoi.

Veli Grimo ei odottanut Mihailin kommenttia, vaan veti oven makusaliin jo kiinni.

”Tuosta tulee mieleen opintojeni aikainen makuusali, jonka jaoin opiskelukaverini kanssa”, Mihail sanoi.

”Jos saan tiedustella, arvon ruthinas, niin missä olette opiskelleet?” Veli Grimo kysyi.

”Opiskelin Vihersalon taikayliopistossa”, Mihail vastasi.

Veli Grimo nyökkäsi eikä esittänyt aiheesta jatkokysymyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti