tiistai 2. lokakuuta 2012

Ammattia etsimässä



Kaipa se on lopultakin myönnettävä itselleen, että ei minusta fyysikkoa tule. Sen verran pitkään on yritetty eikä aihe sytytä vieläkään. Niinpä syksyn haussa pistin paperit sisään Jyväskylän yliopistoon tietojärjestelmätieteeseen. Kyseessä on jokin tietotekniikan ja kauppatieteen yhdistelmä. En ollut kuullut koko koulutusohjelmasta ennen kuin hain sitä. Syksyn haussa ei nimittäin montaa vaihtoehtoa ollut, mistä hakea (esimerkiksi Kuopiosta löytyi vain sovelletun fysiikan koulutusohjelma).

En tiedä onko tietojärjestelmätiede yhtään sen lähempänä sitä, mitä haluan isona olla. Aiheeseen liittyen kävin syyskuun aikana joku ilta tekemässä ammatinvalintatestin Kunkoululoppuu.fi:ssä. Tulokseksi sain tällaista:


Pidät suunnitelmallisesta ja järjestelmällisestä työstä. Haluat, että työnkuvasi on selkeä, ja johto antaa selvät tavoitteet ja säännöt työllesi. Pidät tutuista ja hyväksi koetuista työtavoista. ”Miksi muuttaa sitä, mikä toimii.”

Työskentelet ahkerasti tehden aina yhden työn kerrallaan huolellisesti loppuun asti. Et kaipaa liikaa seuraa työskennellessäsi vaan haluat keskittyä työhösi rauhassa.

Viihdyt aloilla, jotka sisältävät konkreettista faktaa ja käytäntöä, esimerkiksi kaupan-, tuotannon-, lain ja pankkitoiminnan sekä insinööri- ja laskentatoimen aloilla.

Vaikka ihmisten johtaminen ei ole lempipuuhiasi, et pelkää tarttua johtotehtäviin. Keskityt mieluummin asioihin kuin ihmisiin ympärilläsi.

Sinulle tyypillisiä ammatteja ovat esimerkiksi:

Arkkitehti
Biokemisti
Farmaseutti
IT-asiantuntija
IT-päällikkö
Kemisti
Kirjailija
Koneinsinööri
Laivasähköasentaja
Lakimies
Lähihoitaja, mielenterveys
Lääkäri (patologi)
Maanmittausinsinööri
Näyttelijä
Ohjelmoija
Psykologi
Ravintolatyöntekijä
Taidemaalari
Toimittaja
Tutkimusassistentti
Valokuvaaja
Yrittäjä


Fyysikkoahan tuolta ei löydy. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tietojärjestelmätieteistä voi työllistyä IT-päälliköksi eikä IT-asiantuntijaksi tai ohjelmoijaksi ei ole kauhean pitkä matka. Ensin pitää kuitenkin päästä sinne sisälle...

Muista ammateista suljen heti pois lähihoitajan, lääkärin, näyttelijän ja ravintolatyöntekijän. Not going to happen. Myös taidemaalarin ammatista epäilen, että kuolisin nälkään ennen kuin saisin ensimmäisen tauluni myytyä. Insinöörin ammatti voisi sinänsä sopia, olisi helppoa ja yksinkertaista ja aikaa riittäisi siinä sivussa kirjoittamiseen.

Niin, ja kirjailijahan siellä on toki myös...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti