keskiviikko 20. elokuuta 2014

Rakkautta & anarkiaa & Hitler-meemi



Internet on hieno ja ennen kaikkea hauska asia. Se on synnyttänyt joukon internetmeemejä, jotka vaikuttavat jo jokapäiväiseen elämäämme. Uusimpana esimerkkinä Helsingin filmi festivaalin Rakkautta & anarkiaa teki tämän vuoden tapahtumalleen mainosvideon, joka on mukaelma suositusta Hitler-meemistä, jossa Perikato elokuvasta otettuun pätkään tehdään hauskoja tekstityksiä. Mainoksessa Mannerheim kuulee, että hänestä ei olekaan tehty elokuvaa. Ovelaa kulttuurisen ilmiön hyötykäyttöä mainoksessa.

Mutta, kuten internetissä yleensä käy, ei sieltä voi ottaa mitään, jos ei anna takaisin ja kaikkeen tulee vastareaktio. Niin nytkin. Mainosvideoon ilmestyi nopeasti reaktiovideo, jossa Hitler kuulee kyseisestä mainosvideosta.

Noh, mutta eihän asia nyt tähän voi jäädä. Niinpä nopeasti ilmestyi seuraava reaktiovideo. Nyt Mannerheim reagoi videoon Hitlerin reaktiosta. Tässä vaiheessa homman syvyydessä aletaan olla samalla tasolla kuin Christopher Nolanin Inception-elokuvassa. No ei nyt sentään, mutta suunta alkaa olla hyvä, mikäli saman tason metakeskusteluun on tarkoitus päästä.

Miten syvällä viimeksi mainitussa videossa siis liikutaan? Viimeksi mainitussa videossa Mannerheim kuulee siitä, että Hitler on kuullut omassa videossaan, että Mannerheim on kuullut itsestään kertovan elokuvansa hyllytyksestä meemivideossa, joka on mukaelma Hitler-meemivideosta, joka on syntynyt internetin meemikulttuurin avulla Perikato-elokuvasta otetusta kohtauksesta ja tuo elokuva taas perustuu historiallisiin tositapahtumiin Hitlerin viimeisistä päivistä. Näin lyhyesti sanottuna. Tietysti jokaiseen portaaseen on vaikuttanut moni muukin asia, mutta sitä voi joku muu pohtia aiheesta ensi keväänä tekemässään opinnäytetyössään.

Mikä tässä sitten on niin hauskaa? Monikin asia. Videot itsessään ovat jo hauskoja ja niille tulee naurettua. Vanhan meemin vitsi sai huomattavan paljon uutta pontta Mannerheim-mukaelmasta. Itse myös tykkään metailusta, joten sekin tässä ilmiössä on mahtavaa. Myös se on hienoa, että asiasta, jossa nyt ei pitäisi olla mitään naurun aihetta, tehdään huumoria.

Tässä vielä videot, joista olen nyt puhunut, mikäli joku ei ole niitä nähnyt:

Helsingin filmi festivaalin mainos:

Reaktio mainokseen:

Reaktio reaktioon mainoksesta:

Mikäli Hitler-meemejä haluaa nähdä lisää, niin niitä löytää YouTubesta hakusana: "hitler meme".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti