tiistai 29. tammikuuta 2013

Edellytys: Seuraava askel



Jos otsikon alkuosa ei kuulostanut tutulta niin käy lukemassa samaan projektiin liittyvät kirjoitukset: Ensirivit ja Kolme viikkoa. Jos kuulosti tutulta, niin jatka lukemista.

Edellytys on edennyt niin pitkälle, että oli jo seuraavan askeleen vuoro eli kirjan käsikirjoituksen lähettäminen kustantajille. Päädyin valitsemaan 13 eri suomalaista kirjakustantamoa vaihtelevin perustein enkä tässä pui kustantamoja tai niiden valintaperusteita sen tarkemmin. Kuitenkin toiveistani kirjan menestymisen suhteen kertoo se määrä miten moneen paikkaan käsikirjoituksen lähetin. Vertailukohtana edellinen käsikirjoitus, jonka lähetin (ehkä valitettavastikin) kustantajien luettavaksi, joka päätyi vain neljään kustantamoon. Tällä kertaa lähtökohtien pitäisi olla parempia, toivottavasti myös onni on myötä ja kuun ja tähtien asento oikea.

Tunnelma, kun on juuri lähettänyt käsikirjoituksen kustantajajoukolle, on yhtä aikaa innokas, toiveikas, pelokas ja hieman myös pahoinvoiva. Nyt toisella kerralla tunnelma ei ollut ehkä yhtä vahva, jo huomenna on varmasti normaali olo. Viimeksi mahalaukku heitti kärrynpyörää miltei kokonaisen viikon. Voi kuitenkin olla, että ensi yönä uni on vähissä, kun unelmoi parasta ja odottaa pahinta.

Silti on sanottava, että vaikka jokaisesta kustantamosta tulisi hylkäys, niin silti Edellytys on ollut itselleni menestys. Olen oppinut äärettömän paljon kirjoittamisesta sekä ehkä jotakin myös itsestäni. Erityisesti viime syksy antoi kuvaa siitä, mitä se todellinen kirjailijan ammatti mahdollisesti on.

Kirjan käsikirjoituksen saaminen kustantajalle tuomittavaksi on myös helpotus. Helpotus jatkuu ainakin siihen asti kunnes kustantaja kertoo arvionsa kirjan sopivuudesta kustannusohjelmaan. Tämä lyhytkin helpotuksen jakso antaa mahdollisuuden keskittyä muuhun, omalla kohdallani opiskeluun.

Kirjoittaminen ei kuitenkaan lopu mihinkään. Vaikka Edellytys on yhdellä tapaa valmis, niin sen jatko-osa on vasta alkutekijöissään. Lisäksi jatkan tietysti myös tämän blogin kirjoittamista.

Asiasta lisää kuuden kuukauden sisällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti