keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Vuosi 2012




Vuosi 2012 eli MMXII, noin roomalaisittain, on jäänyt nyt historian kirjoihin, joten ajattelin kirjoittaa siitä muutamalla sanalla. Alun perin oli tarkoitus kirjoittaa tämä teksti jo viime viikon alussa. Silloin minulla oli kuitenkin kova kiire lukea Edellytystä ja saada sen toinen kirjoitus kierros valmiiksi ennen uutta alkavaa koulua. Tämän projektin ehdin saada valmiiksi ennen viimeviikonlopun muuttua ja nyt alkuviikko on mennyt totutellessa uuteen paikkaan ja uusiin ihmisiin.

Uudesta opiskelupaikasta kuitenkin enemmän toisella kertaa ja nyt keskityn kertomaan viime vuodesta. Ensin hieman siitä, mitä vuoden aikana tapahtui meillä ja maailmalla ja sitten siitä, mitä itse tein vuoden aikana. En ole maininnut kaikkia tapahtuneita asioita, eikä niin ole tarkoituskaan. Idea on lähinnä poimia joitakin tapahtumia tai asioita vuoden varrelta.

Meillä

Viime vuonna äänestettiin vaaleissa kahteen kertaan. Keväällä oli presidentinvaalit ja syksyllä kuntavaalit, ensimmäisissä omaa ehdokastani ei valittu, jälkimmäisissä valittiin. Vaalien lisäksi ja myös yhteydessä (niin ulko- kuin kotimaisessa) politiikassa on puhuttu paljon talouskriisistä ja sen seuraamuksista. Kenelläkään tuskin on edelleenkään mitään (hyvää ja poliittisesti toteutuskelpoista) keinoa kriisin ratkaisemiseksi.

Vuosi ja erityisesti kesä oli sateinen. Tämä näkyi niin uutisissa kuin laiturin päässä (joka saattoi olla jopa veden alla). Tämä harmitti varmasti paljon vähemmän niitä, jotka eivät olleet yritysten kulusäästöjen kohteena. Myös Nokian arvo putosi kesällä maata kohti sateen lailla, kurssi kuitenkin piristyi syksyn myötä loppuvuotta kohden.

Muualla

Erityisesti Euroopassa ja Euroalueella talouskriisi on jatkunut, mutta myöskään muualla talous ei elä kukoistuskautta. Kiinassakin yllettiin arviolta vain seitsemän prosentin talouskasvuun, mistä monet ovat olleet hyvin huolissaan.

Yksi vuoden 2012 ehdottomista ilmiöistä eteläkorealaisen artistin PSY:n kappale Gangnam style, jonka videota on katsottu Youtube-videopalvelussa jo pitkälle toista miljoonaa kertaa (tätä kirjoittaessa video on katsottu 1151 miljoonaa kertaa). Gangnam style alkaakin olla jo osa yleissivistystä. Ainakin omasta ajastaan tietoiset ihmiset katsovat kieroon jos et kappaletta tiedä.

Suomen lisäksi myös muissa maailman mahtivaltiossa käytiin vaaleja ja valta vaihtui. Tästä esimerkkinä Yhdysvaltain presidentinvaalit, jotka Barack Obama voitti. Mitt Romney antoi kuitenkin kova haasteen ja College Humor teki asiasta hauskan videon: Mitt Romney Style. Kiinassakin tapahtui pientä vallanvaihdosta vuoden aikana, kun Hu Jintao tilalle Kiinan kommunistisen puolueen johtoon valittiin Xi Jinping.

Mitä itse tein

Vuoteni alkoi armeijasta kotiutumisella ja Kuopioon muuttamisella. Muuttoja ehtikin kertyä vuoden varrelle viisi kappaletta ja toivon syvästi, että nyt alkaneena vuotena en pääse lähellekään tuota lukua.

Vuonna 2012 kirjoitin enemmän kuin koskaan. Erityisesti kirjaprojekti Edellytys, jonka aloitin loppukeväästä, eteni mallikkaasti. Toinen kirjoituskierros on siis jo valmis ja kolmas odottaa aloittamista. Sitten pitäisikin ryhtyä etsimään kustantajia ja miettimään kirjan jatkoa, Ehtoa.

Kirjan (ja kirjojen) kirjoittamisen lisäksi kirjoitin runsaasti myös tänne blogiin. Suuri osa kirjoituksista on edelleenkin ollut jatkokertomus Betula nanaa jo siitä syystä, että se jatkuu joka viikko uudella osalla. Muuta asiaa olen sitten kirjoittanut enemmän ja vähemmän aktiivisesti. Jatkossa aion kuitenkin panostaa siihen, että joka viikko tulisi jotakin muutakin sisältöä blogiin kuin pelkkä uusi jatkokertomuksen osa.

Opiskelun kannalta vuosi ei ollut yhtä hyvä kuin kirjoittamisen kannalta. Fysiikka ei todellakaan ole se oma ala. Hainkin jo kevään haussa Jyväskylään äidinkielenopettajaksi, mutta en päässyt. Syksyn haussa hain edelleen Jyväskylään, mutta tällä kertaa tietojärjestelmätieteeseen. Syksyn haussa tärppäsi ja se ilahduttikin loppuvuotta mukavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti