torstai 24. tammikuuta 2013

Talvi lähestyy



Betula nana, osa 69

Seuraavina viikkoina kesä kului nopeasti loppuun ja yöpakkasia alkoi esiintyä säännöllisesti. Kuukautta myöhemmin lehdet olivat muuttuneet keltaiseksi ja punaiseksi loistoksi ja pudonneet maahan.

Näinä viikkoina Rafaelin mökin asukkailla oli kova kiire tehdä polttopuita. Aluksi he siirsivät jo olemassa olleet puut puuvajasta sisälle mökkiin. Sitten he aloittivat uusien puiden teon. Aluksi työ sujui hitaasti, mutta Rafael oli hyvä opettaja ja pian Emily teki polttopuita nopeammin kuin Rafael itse.

Kun mökki oli lähes ääriään myöten täynnä ja polttopuuvarasto täysin täynnä ja Rafael oli tyytyväinen puiden määrä, oli ensilumi jo satanut maahan. Ensilumi satoi nopeasti eikä se sulanut seuraavana päivänä pois. Sulamisen sijaan lunta satoi vain lisää. Viikko ensilumen satamisen jälkeen lunta oli jo puoli metriä.

”Kuinka paljon täällä yleensä on talvella lunta?” Mihail kysyi katsellessaan pienestä ikkunasta lumentuloa.

Myös muut olivat olleet huolissaan lumen määrästä sillä auringonpäivään* oli vielä reilu kaksi kuukautta.

”Niin paljon, että auringonpäivän aikaan et näe enää siitä ikkunasta ulos”, Rafael vastasi vuollessaan puunpalasta pientä ukkoa.

”Eikö se ole paha asia?” Emily ihmetteli.

”Ei ollenkaan. Lumi eristää hyvin lämpöä eikä meidän tarvitse polttaa niin paljo puuta auringonpäivän jälkeisinä kuukausina kun pakkaset ovat kovimmillaan”, Rafael vastasi.

”Mutta kuinka pääsemme liikkumaan mihinkään?” Emily kysyi.

”Minulla on täällä suksia ja lumikenkiä, molempia kaksi paria. Sarnel nyt ei ole ulos lähdössä ollenkaan ja Mihail tuskin menee pidemmälle kuin mitä me kaksi jaksamme kaivaa käytäviä lumeen”, Rafael sanoi.

Emily ei tarkentanut asiaa lisäkysymyksillä. Hän ei halunnut Mihailin tietävän, että häntä pelotti olla kahden kesken Rafaelin kanssa. Edes ajatus siitä, että Rafael ei voinut koskea hänen ihoaan ilman, että sai siitä pahoja palovammoja, ei rauhoittanut Emilyä. Emily tiesi, että Rafael oli paha mies. Ei ehkä niin paha kuin se mustaan kaapuun pukeutunut mies yliopistolla, mutta paha kuitenkin. Tätäkään Emily ei uskaltanut sanoa ääneen sillä Mihail halusi edelleenkin, että Rafael opettaisi häntä.

”Ei meidän tarvitse lähteä täältä mihinkään. Ei vielä. Milloinka alat opettamaan minua?” Mihail sanoi Rafaelille.

”Ei meillä ole mitään kiirettä”, Rafael vastasi Mihailille ja jatkoi puisen ukon vuolemista.

Mihail tuhahti ja nousi tuoliltaan. Kun Mihail ei keksinyt muutakaan paikkaa, hän meni ulos seuraamaan lumisadetta. Emily oli huolissaan Mihailista. Emily ei kuitenkaan osannut itse auttaa Mihailia eikä hän tiennyt keneltä kysyisi neuvoa. Sarnelille ja Mihailille itselleen hän ei halunnut puhua ja Rafaeliin hän ei luottanut.

Sitten Emily puristi vasenta käsivarttaan ja hän tiesi keneltä voisi kysyä neuvoa.


*auringonpäivä vastaa talvipäivänseisausta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti