maanantai 4. joulukuuta 2017

Neljä suosikkia: marraskuu 2017



Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa taaksepäin menneen kuun suosikkeihin. Marraskuu oli ensimmäinen kuukausi, jolta suosikkeja oli todella vaikea karsia neljään. Laitankin aivan loppuun listan niistä asioista, jotka olisivat voineet myös olla listalla. Tiukan karsinnan jälkeen nostan marraskuulta esiin neljäksi suosikiksi lautapelin lisäosan Dominion: Kaukaiset rannat, elokuvan Loving Vincent, JP Ahosen sarjakuvakirjan Villimpi Pohjola: Pelinavaus sekä elokuvan Armi elää!.

Dominion: Kaukaiset rannat on Dominion-lautapelin toinen lisäosa ja ensimmäinen, joka tarvitsee pelaamista varten joko alkuperäisen pelin tai Hovin juonet -lisäosan. Kaukaiset rannat tuo Dominioniin muutaman uuden elementin ja ennen kaikkea paljon vaihtelua. Pelkillä Kaukaisten rantojen korteilla pelatessa pelit menevät herkästi kikkailuksi, mutta erityisesti peruspelin korttien kanssa sekoitettuna saa peliin helposti lisää vaihtelua. Voinkin suositella lisäosaa ostettavaksi erityisesti peruspelin kanssa, koska silloin vaihtelusta saa eniten irti.

Dominionin lisäksi hankin vasta myös Carcassonneen 2. lisäosan, mutta sitä en ole vielä kokeillut.

Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama elokuva Loving Vincent on hämmästyttävä ja näkemisen arvoinen jo pelkästään tekotapansa ansiosta. Elokuva on animoitu öljyvärimaalauksia käyttäen ja maalaukset on myös maalattu samaan tapaan kuin Vincent van Gogh itse maalasi kuuluisimmat teoksensa. Monet elokuvan kohtaukset myös tapahtuvat paikoissa, jotka ovat suoraan van Goghin maalauksista. Elokuva kertoo Vincent van Goghin elämästä ja erityisesti hänen kuolemastaan. Elokuvan tarina tapahtuu van Goghin kuoleman jälkeen ja se seuraa Armand Roulinia tämän selvittäessä mitä Vincent van Goghille todella tapahtui tämän viimeisinä päivinä. Loving Vincent on elokuva, jonka tekemisen piti olla mahdotonta, mutta joka kuitenkin tehtiin. Tämän vuoksi haluan suositella sitä.

Loving Vincent -elokuvalippu.

JP Ahosen sarjakuvakirja Villimpi Pohjola: Pelinavaus kokoaa kansiensa väliin Villimpi Pohjola sarjakuvan alkuvuosien parhaimmistoa. Sarjakuva kertoo joukosta ikiopiskelijoita, jotka eivät oikein enää tiedä miten yliopistolta pääsisi pois ja yrittävät enemmän ja vähemmän onnistuneesti jatkaa elämää samaan tapaa kuin ovat tehneet fuksisyksystään lähtien. Sarjakuva on ennen kaikkea hauska ja erityisesti hieman turhan pitkään opiskelleelle (kuten itse) hyvää huumoria kaipaavalle sarjakuva on suositeltava tutustuttava.

Kirjan kansi on saanut inspiraationsa ikonisesta valokuvasta.

Jörn Donnerin ohjaama elokuva Armi elää! kertoo Marimekon perustajasta Armi Ratiasta. Olen halunnut nähdä tämän vuonna 2015 ilmestyneen elokuvan jo pitkään, joten tartuin tilaisuuteen, kun se näytettiin Ylellä. Elokuva on muistini mukaan ensimmäinen Jörn Donnerin työ, johon olen koskaan tutustunut, katsonut tai lukenut. Jatkossa tulen tutustumaan useampaan. Armi elää! -elokuvaa voi pitää elämänkertaelokuvana, mutta se kuitenkin rikkoo täysin elämänkertaelokuvien kaavan. Elokuva kertoo Armi Ratiasta kertovan näytelmän työstämisestä ja harjoittelemisesta. Wikipedian mukaan tätä kutsutaan metafiktioksi. Itselleni elokuva oli hyvin inspiroiva ja siihen kannattaakin mielestäni tutustua.

Siinäpä olivat minun marraskuun suosikit. Joulukuun suosikit seuraavat sitten vuodenvaihteen jälkeen. Ja vielä aivan lopuksi lista asioista, jotka olisivat voineet olla neljän suosikin joukossa: elokuva Tuntematon Sotilas (vuoden 2017 versio), lyhytelokuva Tuntematon Redux, elokuva Thor: Ragnarök ja Haruki Murakamin kirja Mistä puhun kun puhun juoksemisesta (tätä suosittelin jo syyskuun suosikeissa juoksemisesta puhuessani, minkä vuoksi päätinkin lukea kirjan taas uudelleen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti