maanantai 14. marraskuuta 2011

Kirjoittamisen sisäinen kello


Kehon sisäinen kello ohjaa monia asioita ihmisen elämässä, vaikka emme koekaan sitä välittömänä kuten esimerkiksi rannekellon näyttämän ajan. Itselleni on kehoon muodostunut sisäinen kello sille, että pitää kirjoittaa riittävän usein. Kirjoittamisen tekstilajilla tai laadulla ei sinänsä ole merkitystä, kunhan kirjoittaa.

Jo yhden päivän jälkeen, kun ei ole saanut kunnollista tekstiä aikaiseksi, alkaa tuntua tyhjä olo. Kuin olisi jättänyt jotakin tekemättä, eikä pysty olemaan ajattelematta asiaa. Pari kolme päivää myöhemmin olo alkaa olla jo siinä määrin sietämätön, että viimeistään tässä vaiheessa saan tekstiä aikaiseksi. Tämän jälkeen alkaa nimittäin tulla jo jokseenkin vieroitusoireiden tunnusmerkit täyttäviä oloja. Niinpä en ole tainnut olla vuosiin kirjoittamatta yli viikkoa. Poikkeuksena armeijanaikaiset leiriviikot, jolloin yleensä oli muutakin ajateltavaa, kuten seuraava lepotauko ja seuraava ruokatauko.

Pakottavaan tarpeeseen kirjoittaa liittyy myös tarve saada aikaiseksi. Jos päivän aikana on saanut jotakin oikeasti aikaiseksi, ei tarve kirjoittaa ole niin suuri. Kun on omasta mielestään saanut riittävästi aikaiseksi päivän aikana, voi hyvällä omallatunnolla rentoutua. Mikäli sitten ei saa aikaiseksi, niin tilanne on päinvastainen. Aikaansaamisesta stressaa niin, ettei sitten saakaan mitään aikaiseksi. Tässä mielessä hyvän päivän takaa se, että tekee jotakin rakentavaa jo aamulla. Loppupäivä sujuu sitten paljon mukavammin.

Olen ehkä hieman riippuvainen kirjoittamisesta, mutta onneksi vain hieman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti