lauantai 5. marraskuuta 2011

Musiikki ja kirjoittaminen


Musiikki on tärkeä apuväline omassa kirjoittamisessani. Erityisesti proosatekstiä kirjoittaessani haen monesti sitä oikeaa tunnelmaa juuri musiikista. Tähän oikean tunnelma hakemiseen saatan tosin käyttää muitakin keinoja, kuten elokuvan tai tv-sarjan kohtausta tai vain yhtä tiettyä kuvaa. Musiikki on kuitenkin tärkein lähteeni tunnelman hakemiseen, musiikkia kun voi helposti kuunnella kirjoittaessa itse kirjoittamisen siitä juurikaan häiriintymättä.

Joskus käytän musiikkia myös taustaäänenä, etenkin niinä hetkinä, kun hiljaisuus tuntuu painostavalta. Toisinaan taas soitan musiikkia niin kovalla, että kaikki taustalla oleva uppoaa siihen. Tämä on erityisesti meluisessa ja paljon häiriötekijöitä omaavassa ympäristössä ainoa vaihtoehto saada edes jonkinlainen keskittymisen mahdollisuus. Tutun ja paljon kuunnellun kappaleen taakse voi piilottaa kaikki häiriötekijät. Tietenkään korviaan ei kannata tuhota kuuntelemalla musiikkia jatkuvasti liian kovalla.

Hiljaisuuskin voi olla musiikkia korville. Siksi on hyvä kirjoittaa välillä myös täydellisessä hiljaisuudessa. Hiljaisuus tuo tekstiin uusia vivahteita, joita olisi ollut mahdoton löytää musiikin pauhatessa. Tämä toimii tietysti myös päinvastoin. Musiikilla voi löytää sellaisia asioita, joita ei hiljaisuudessa löytäisi.

Musiikin kuunteleminen kirjoittaessa on niitä asioita, jotka sopivat toisille hyvin ja toisille erittäin huonosti. Kannattaa siis itse kokeilla, mikä on se itselle paras työskentelytapa ja toteuttaa sitä.

PS. Abban Mamma mia on melkoisen loistava biisi, tuli katsottua Mamma Mia! – elokuvakin. Pitäisi varmaan kuunnella Abbaa enemmänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti