torstai 3. marraskuuta 2011

Uusi teksti joka päivä


Syyskuussa kirjoitin Seth Godinin blogauksesta Talker’s block (Puhumisen mallia kirjoittamiseen). Blogauksessaan Godin ehdottaa writer’s blockin ratkaisukeinoksi päivittäistä blogaamista, mitä itse pidin kovana vaatimuksena. Nyt olen joutunut hieman lieventämään näkökantaani.

Olen nimittäin havainnut, että päivittäisen blogikirjoituksen julkaiseminen ei välttämättä olekaan niin suuri vaatimus kuin aikaisemmin ajattelin. Se riippuu vain minkälaista tekstiä tämän päivittäisen blogauksen pitää olla. Nyt olen vajaan viikon ajan kokeillut julkaista uuden tekstin joka päivä ja huomasin kirjoittavani väärällä tavalla päivittäiseen blogaamiseen. Omat tekstini ovat olleet tähän perusajatukseltaan liian monimutkaisia, päivittäisen kirjoittamisen pitäisi olla juuri päinvastaista eli yksikertaista ja sujuvaa ilman monimutkaisia ajatuksia, jotka vaativat selittämistä.

Huomasin jo näinkin lyhyellä aikavälillä, että kun tekstiä julkaisee päivittäin, niin teksti lyhenee nopeasti. Ensimmäisinä päivinä tekstit olivat samanmittaisia kuin ennenkin, mutta esimerkiksi eilinen blogikirjoitukseni oli jo varsin lyhyt. Tekstiä oli vain 160 sanaa, mikä on sata sanaa vähemmän kuin tavallisesti. Näin blogi muuttaa herkästi kohti mikroblogia (160 sanaa ei tosin ole vielä lähelläkään mikroblogin mittoja). Itse en kuitenkaan tätä blogia missään vaiheessa suunnitellut mikroblogiksi. Mikäli olisin, niin olisin valinnut blogipalvelukseni Bloggerin sijaan Twitterin.

Eli siis kirjoittamiseni on ollut vääränlaista päivittäiseen blogaamiseen, kuten ajatukseni blogista. Toisaalta taas haluan kyllä kirjoittaa joka päivä. Tämä ei tietenkään pakota julkaisemaan jokaisen päivän kirjoituksia internetissä, vaan välillä voisi kirjoittaa muunkinlaista tekstiä. Jatkan kokeiluani kuitenkin sen verran, ett yritän kirjoittaa vielä loppuviikon ajan joka päivä uuden blogikirjoituksen, niin että koesessiosta tulee ainakin viikon mittainen. Kirjoitukset saattavat olla lyhyempiä kuin normaalisti, tai sitten, jos olen riittävän ahkera, niin aivan normaalin mittaisia.

Katsotaan miten miehen käy. Pitänee ryhtyä kirjoittamaan jo nyt huomisen ja lauantain kirjoituksia, sillä huomenna kuluu taas puolet päivästä junassa istuessa (tietysti junassa voi kirjoittaa sitä lauantain tekstiä, kuten myös muita tekstejä). Muutenkin olisi hyvä antaa kirjoituksien hautua pidempään kuin vain sen varttitunnin ajan.

PS.
Kirjoittajatreffit on jälleen (noin kuukausi sitten) aktivoitunut ja uusia kirjoituksia on jo ilmestynyt kourallinen. Kannattaa käydä lukemassa. Mikäli et ole kyseisestä blogista ennen kuullut, niin kannattaa tutustua myös vanhoihin kirjoituksiin. Arkistosta löytyy monia helmiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti