keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kahvilassa tarinoita etsimässä



Mitä tämä kaikki on? Onko se sitä mitä näemme ja tunnemme? Hiekanjyviä varpaiden välissä ja pehmeitä hiuksia sormien lomassa. Huulia pehmeällä iholla. Tunnetta siitä, kun toinen ihminen on niin lähellä. Mitään ei ole välissä. Vain kaksi, jotka eivät halua muuta kuin toisensa.

Nostan katseeni ylös sanasta, jonka juuri kirjoitin ja katselen koko kappaletta. Tekstiä. Kirjaimia, sanoja ja lauseita. Sitä samaa, mitä aina ennenkin. Ei mitään ihmeellistä tai erityistä.

Nostan kynäni paperilta. Olen kirjoittanut kapealla tussilla kohta kahden vuoden ajan. Tussi on vaihtunut monta kertaa, mutta kärjen paksuus on säilynyt 0,4 millimetrissä. Aikaisemmin kirjoitin lyijykynällä, mutta aloin pelätä sitä. Teksti oli niin häviävää, sen saattoi milloin tahansa pyyhkiä pois. Tussin jälkeä sen sijaan ei saa pois mitenkään.

Asetan kynän paperini päälle ja tartun kädelläni kahvikuppiini. Kahvilan hälinä ja tuoksu voimistuvat, kun keskittymiseni herpaantuu. Vilkaisen ympärilleni. Viereisessä pöydässä istuu kaksi keski-ikäistä miestä keskustelemassa jostakin ja toisessa pöydässä istuu nuori tyttö selaamassa puhelintaan. Kolmannessa pöydässä istuu nuorehko nainen, joka on ehkä kymmenen vuotta minua vanhempi. Nainen on pukeutunut siistiin housupukuun ja hermostuneista eleistä päätellen on odottamassa jotakuta tärkeää.

Käännän katseeni pois naisesta, kun tämä katse kääntyy minuun päin. Ehdin juuri ennen kuin katseemme kohtaavat. Tunnen ensin pienen häpeän siitä, että käänsi katseeni pois, mutta sitten tilalle tulee helpotus siitä, etteivät katseet kohdanneet. Yritän karistaa naisen mielestäni juomalla kahvia. Kahvi on pahaa eikä aja sen hetkistä asiaansa. Nainen on edelleen mielessäni.

Vilkaisen naista nopeasti uudelleen. Tämän katse on onneksi harhaillut minusta jo muualle. Katson naisen katseen suuntaan. Nainen katsoo ulos kahvilan ikkunasta kadun ihmisvilinään. Ihmiset menevät ja tulevat omien kalentereidensa mukaan. En saa kenestäkään ohikulkijasta ajatuksiini kunnolla otetta. Kaikki vaikuttavat niin tavallisilta vaikka oikeasti kukaan ei ole tavallinen. Jokaiseen ohikulkijaan sisältyy valtava tarinoiden verkosto. Kun näen ohikulkijan hetkisen ajan, näen tästä tarinoiden verkostosta yhden mikroskooppisen pienen osan.

Vilkaisen taas naista ja tämä katsoo kelloaan. Muutaman kerran kelloaan kevyesti napautettuaan nainen nousee ylös kahvilan pöydästä ja lähtee. Mukanaan nainen vie takkinsa ja salkkunsa. Minä ja kahvilan muut asiakkaat jäämme kahvilaan naisen poistumisesta välittämättä. Vähän ajan päästä naisen tilalle kahvilan pöytää istuu teini-ikäinen pari juomaan cappuccinoa ja limsaa.

Tässä vaiheessa ajatukseni on kuitenkin jo kaukana kahvilasta ja omasta kehostani. Ajatukseni ovat etsimässä uutta tarinaa, jonka kirjoittaa. En tiedä mistä tai milloin tuo tarina löytyy, mutta sen tiedän, että siellä jossakin se on odottamassa, että joku sen paperille kirjoittaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti