keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Helsingin kirjamessut 2015



Tämän syksyn Helsingin kirjamessut olivat jo viikkoja sitten. En kuitenkaan ole muilta kiireiltä ehtinyt kirjoittaa bloggausta aiheesta loppuun kuin vasta nyt. Tässä siis lyhyt katsaus siihen, mitä kirjamessut tänä vuonna minulle tarjosivat.

Käynti Helsingin kirjamessuilla on alkanut muodostua pysyväksi osaksi vuodenkiertoa. Vierailu kirjamessuilla oli jo viides laatuaan. Tälläkään kertaa en maksanut itse sisäänpääsyä vaan sain bloggaripassin, jolla pääsin tapahtumaan ilmaiseksi. Tällä kertaa nautin messujen tarjonnasta kahden päivän ajan lauantaina ja sunnuntaina. Edellisen vuoden kokemuksen perusteella torstai ja perjantai saattaisivat olla parempia messupäiviä, kun väkeä ei ole aivan tungokseksi asti. Varsinkin lauantaina sai paikoittain miettiä, että mahtuuko sekaan lainkaan.

Erittäin kaukaa otettu kuva Jörn Donnerista ja presidentti Sauli Niinistöstä puhumassa kirjallisuudesta. Ohjelmanumero oli sangen suosittu. Kaksikon keskustelu on myös nähtävillä Yle Areenassa, eli sieltä kannattaa käydä vilkaisemassa.

Ensin tietysti tärkein eli kirjojen ostaminen. Tänä vuonna ostin vain kaksi kirjaa, joista molemmat ovat suomalaisia sarjakuvateoksia. Ostin Kramppeja ja Nyrjähdyksiä albumin Kukkakauppiaan onnenpäivä sekä Muumi-sarjakuvan ensimmäisen albumin. Jälkimmäinen sarjakuvakirja on ruotsinkielinen.

Ohjelmaa tuli seurattua sen verran, mitä kahden päivän aikana koko messualueen kiertämisen lisäksi ehti. Tämä tarkoittaa hieman pienempää määrää kuin edellisenä vuonna, jolloin paneeleista tuli nautittua enemmän kuin aiemmilla kerroilla yhteensä.  Omasta mielestäni paras ohjelma oli Suomen kirjailijaliiton Kirjailijan vuosi -keskustelu, jossa JP Koskinen ja Kaari Utrio puhuivat siitä, millä rahalla kirjailija käytännössä elää. Tästä keskustelusta sain myös kuulla, että kirjailija maksaa YEL-vakuutusta, vaikka hän ei ole yrittäjä. Muutenkin kirjailijan asemaa kuvattiin sikäli yrittäjämäiseksi, että se tarjoaa kaikki yrittäjyyden huonot puolet, mutta ei anna hyviä puolia.

Alapuolisessa kappaleessa mainittu Tieteisfiktio nyt! -paneeli käynnissä.

Äsken mainitsemani ohjelma oli poiminta lauantailta. Sunnuntain ohjelmanumeroiden kohokohta oli mielestäni Tieteisfiktio nyt! -paneelikeskustelu, jossa Magdalena Hai, Anni Nupponen, Jaakko Markus Seppälä ja MG Soikkeli puhuivat suomalaisen tieteisfiktion nykytilasta, tulevaisuudesta, siitä mitä itse tykkäävät lukea, katsoa ja pelata sekä tietysti, että mitä ovat tällä hetkellä kirjoittamassa. Keskustelua kuunnellessa kävi vaihteeksi mielessä, että pitäisi taas itsekin kirjoittaa jotakin tieteisfiktiota, mutta siitä ajatuksia ehkä toisella kertaa.

Loppuun vielä pakollinen Star Wars -kuva, sillä Star Wars Force Awakens on tulossa ja minulla on ensi-iltapäivälle (itseasiassa aamupäivälle) lippu!

Tällaisia tunnelmia näin jälkikäteen muisteltuna. Ensi kerraksi voisi yrittää vaikka viisastua ja kirjoittaa bloggaus jo messujen aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti