torstai 6. huhtikuuta 2017

Kuolleiden kohtalo VI



Betula nana, osa 274

Pyramidissa oli maanpinnantason alapuolella kolme kellaritasoa. Ensimmäinen kellaritaso oli jossain määrin samantapainen maanpinnantason kanssa, mutta sisälsi paljon enemmän varastotiloja. Sieltä löytyi myös joitakin Sarnelin kuvaamia sienihuoneita. Kahdessa alemmassa kerroksessa puolestaan ei juuri ollut asuintiloja, vaan varastot, työtilat ja sienihuoneet veivät suurimman osan tilasta.

Poikkeuksen tähän kaavaan muodosti keskellä oleva aukiotila, jollainen löytyi jokaisesta kerroksesta maanpinnan kerroksen kanssa samalta kohdalta. Alemmissa kerroksissa toriaukio oli kuitenkin pienempi ja se pienentyi alaspäin mennessä. Alimmassa kerroksessa tori oli jo melko pieni. Sitäkin kuitenkin ympäröi hyvin varustettu muuri, jonka sisällä oli kasarmeja ja muurin torin puolella asuintiloja.

”Tämä paikka muuttuu kyllä sitä mukaa kummallisemmaksi, mitä enemmän täällä liikkuu”, Mihail sanoi.

”On kyllä ihmeellistä kuin tällainen rakennus on kyetty rakentamaan”, Nils sanoi.

”Aegyza on varmasti ollut hyvin vauras valtakunta. Se on ollut pakko olla. Muuten tällaiseen ei olisi kyetty”, Sarnel sanoi.

”Se on pitänyt olla loputtoman vauras”, Nils sanoi.

”Ja silti se romahti”, Mihail sanoi.

Mihailin äänestä ei kunnioitusta menneiden aikojen loistoon löytänyt.

”Hyviä rakentajia he kuitenkin olivat”, Sarnel sanoi.

Kolmikko kulki käytävää eteenpäin kohti taas yhtä sienihuonetta. Edessä oleva oli suurin Sarnelin löytämä.

”Täällä se minusta oli”, Sarnel sanoi.

Sarnel kääntyi risteyksestä vasemmalle ja käveli eteenpäin, kunnes vastaan tuli ovi. Mihail ja Nils seurasivat perässä. Sarnel työnsi oven auki ja astui sisään.

”Tässä se on”, Sarnel sanoi.

Mihail ja Nils astuivat Sarnelin perässä huoneeseen ja Sarnel kohotti kädessään olevaa soihtua, jotta he näkisivät paremmin. Tila oli helposti suurin heidän nyt läpikäymistään huoneista. Ja se oli täynnä sieniä.

Sienet olivat valloittaneet sienirihmastoillaan huoneen jokaisen nurkan ja täyttivät niin kasvualustat ja lattiat kuin seinät ja katonkin.

”Aika tunkkaista”, Mihail sanoi.

”Täälläkään ei ilma ole paljoa vaihtunut”, Sarnel sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti