keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Japania 2: syitä opiskella japania


Edellisessä tämän sarjan tekstissä kerroin siitä, että aion opiskella tänä kesänä japania. Tässä tekstissä käyn hieman läpi niitä syitä ja motivaatioita, joita minulla japanin opiskeluun. Näitä molempia löytyy niin kulttuurista, lukemistani kirjoista kuin yleisemmin maasta ja sen kulttuurista.

Ainakin omalle ikäluokalleni ensimmäisenä asiana Japanista tulee mieleen sen populaarikulttuurin tuotteet, kuten manga ja anime. Ne ovat myös minun ensikosketukseni japanilaiseen kulttuuriin sekä yleisemmin koko maahan. Lukemani manga on ollut japanista käännettyä joka suomeksi tai englanniksi, mutta animea olen katsonut lähes yksinomaan alkuperäisillä äänillä ja sitten joko suomeksi tai englanniksi tekstitettynä. Näin ainakin hieman sanoja ja ääntämistä on tullut tutuksi, vaikka kieltä en varsinaisesti ole aiemmin opiskellutkaan. Mangaan ja animeen tutustuin yläasteen ja lukion aikana, mutta olen jatkanut näistä asioista nauttimista sen jälkeenkin. Koska kaikki teokset väkisin muuttuvat jonkin verran käännöstyön aikana, on mielestäni aina perusteltua opetella alkuperäisteosten kieltä ja kulttuuria.

Muuhun japanilaiseen populaarikulttuuriin olen tutustunut varsin rajallisesti. Musiikkiin olen tutustunut lähinnä animesarjojen ja -elokuvien soundtrackien kautta. Sieltä on kuitenkin löytynyt paljon sellaista musiikkia, jota olen kuunnellut varsin paljon. Voisikin olla mielenkiintoista tutustua japanilaiseen populaarikulttuuriin yleisemmin. Tässäkin kielitaidosta voisi olla hyötyä, vaikka kielitaidon puute ei ole esimerkiksi musiikin kuuntelemista tähänkään asti estänyt.

Tänä keväänä tutustuin japanilaiseen kulttuuriin itselleni uudenlaisesta näkökulmasta, kun luin Toyotan tapaan -kirjan. Kyseinen kirja oli jo itsessään todella hyvä ja mielenkiintoinen, mutta se herätti myös yleisemmän kiinnostuksen japanilaiseen filosofiaan, yrityskulttuuriin sekä taloustieteeseen. Vaikka näihin kaikkiin voi varmasti tutustua myös suomeksi lukemani Toyotan tapaan -kirjan tapaan, on mahdollisuuksien määrä lähes loputon alkuperäiskielellä.

Näiden jo mainittujen osa-alueiden lisäksi olen yleisemminkin kiinnostunut Japanista ja sen kulttuurista. Joskus voisikin olla mielenkiintoista käydä Japanissa tutustumassa maan erittäin monipuoliseen kulttuuriin paikanpäällä. Tähän kielitaito ja tapakulttuurin tuntemus olisivat tietenkin ehdottoman tärkeää.

Uusi kielitaito ja kulttuurituntemus ovat varmasti hyödyksi myös työuralla. Monet japanilaiset yritykset toimivat Euroopassa ja päinvastoin. Erityisesti työmahdollisuuksia tarjoaa varsinainen opiskelualani tietojärjestelmätiede. Toisaalta harrastuneisuuteni suuntautuu enemmän kulttuurialalle ja japanilaisethan ovat olleet aina hyvin kiinnostuneita suomalaisesta kulttuurista ja samoin suomalaiset ovat kiinnostuneita japanilaisesta kulttuurista. Matkustajia liikkuu myös paljon kumpaankin suuntaan. Mahdollisuuksia pitäisi siis olla tarjolla myös tällä saralla.

Minulla on siis runsaasti eri syitä opiskella japania. Voisikin ehkä kysyä, miksi en ole aloittanut japanin opintojani jo aikaisemmin. Ainakin opiskelumotivaation pitäisi olla kohdallaan näissä nyt alkaneissa kieliopinnoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti