torstai 14. lokakuuta 2021

Valloitettu kaupunki VII

 Betula pubescens, osa 185

Netronovalalaisten teettämä rakentaminen keskittyi yläkaupungin portin laajennustöihin sekä kaupunginulkomuurin korjaamiseen jo käydyn taistelun jäljiltä. Pieniä työmaita oli myös ympäri Gyllenlaesia ja muualla kaupungissa, mutta nämä olivat sivujuonteita verrattuna kahteen suurempaan. Työvoima myös keskittyi näihin kahteen suureen työmaahan.

Keskikaupungin tukikohdan rakentaminen puolestaan eteni hitaasi, koska ainoat tekijät olivat sotilaat. Näiden tehtävänä oli myös partioida keskikaupungin kaduilla ja näin pitää alueen tilanne rauhallisena. Rakennustyöhön jäi rajallisesti aikaa. Materiaalejakaan ei ollut kovinkaan paljoa tarjolla, koska muut työmaat tarvitsivat niin paljon materiaalia.

Keskikaupunkiin tarkastukselle tullut kapteeni Kallas katseli työmaan etenemistä tyytymättömänä.

”Tämä on aivan liian hidasta”, Venir sanoi.

”Olen pahoillani, herra kapteeni”, Gerda sanoi.

”Tiedän, ettei se ole sinun eikä sotilaiden syytä. Olin vain toivonut, että työ etenisi nopeammin. Kaikella on kiire”, Venir sanoi.

Harmaja nyökkäsi. Kallas tiesi, ettei aliupseeri voinut tehdä paljoakaan asian edistämiseksi. Hän itse ei pystynyt siihen sen enempää. Mahdollisuudet olivat hyvin rajalliset.

”Kuinka sotilaat jaksavat?” Venir kysyi.

”Hyvin. Ainakin siihen nähden, että olemme olleet vasta taistelussa ja sen jälkeen heillä ei ole ollut juurikaan mahdollisuutta lepoon. Partiointi ja rakennustyö vievät melkein kaiken ajan”, Gerda vastasi.

Kallas nyökkäsi.

”Muista, ettei heitä saa rasittaa liikaa. On tärkeä huolehtia sotilaiden jaksamisesta. Meillä on vielä pitkiä päiviä edessämme”, Venir sanoi.

”Kyllä, herra kapteeni”, Gerda sanoi.

Kallas ja Harmaja kiersivät rakennukset loppuun ja lähtivät sitten pienen osaston kanssa kohti yläkaupungin porttia.

”Vaikka tuo paikka ei ole vielä valmis, on asemamme keskikaupungissa jo vahvistunut selvästi. Tilanne on rauhoittunut varmasti myös muutenkin, mutta läsnäolollamme kaiken keskellä on ollut myös osuutensa”, Venir sanoi.

”Olen samaa mieltä”, Gerda sanoi.

Kallas katseli heidän ympärillään olevaa kaupunkia ja kadulla kulkevia ihmisiä.

”Mitkä ovat olleet kaupunkilaisten reaktiot?” Venir kysyi.

”Ainakin tähän saakka hyvin rauhalliset”, Gerda vastasi.

Kallas näytti jopa hieman yllättyneeltä.

”Ei mitään reaktiota?” Venir kysyi.

”Muutamat kaupunkilaiset ovat käyneet ihmettelemässä, että mitä me teemme. Jos joku on läsnäolostamme häiriintynyt, niin tieto siitä ei ole kantautunut minulle saakka”, Gerda vastasi.

”Luultavasti ihmiset pitävät mölyt mahassaan”, Venir sanoi.

Harmaja nyökkäsi.

”Mieluummin kyllä kuulisin, jos jokin on kaupunkilaisten mielestä pielessä. Voisimme joko korjata asian tai vähentää haittoja kaupunkilaisille. Meitä vastaan oleville mielipiteille emme kuitenkaan mahda mitään. Olemme kuitenkin valloittajia täällä”, Venir sanoi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti