torstai 18. elokuuta 2011

Politiikkaa seuraava nuori, hui kauhistus!


Nuoria moititaan aina siitä, etteivät he seuraa politiikkaa. Monien tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan syynä tähän on se, ettei nuoria kiinnosta politiikka. Tämä taas johtuu siitä, ettei nuorilta kysytä koskaan mitään, kun päätöksiä tehdään. Ei edes silloin, kun ne koskevat nuoria itseään. Sitten ollaan olevinaan huolestuneita siitä, kun nuoria ei politiikka kiinnosta.

Entä jos nuoret olisivatkin kiinnostuneita politiikasta ja seuraisivat sitä aktiivista? Perussuomalaiset olisivat varmasti saaneet vieläkin jytkymmän äänisaaliin, mutta myös uudet marginaalipuolueet olisivat varmasti saaneet enemmän kannatusta. Vanhat suuret puolueet olisivat kärsineet lisää. Ehkä ei olekaan nykypoliitikoiden enemmistön edun mukaista saada nuoria äänestämään. Hehän ovat juuri suurten ikäluokkien edustajia.

Suomalaisten kiinnostus politiikkaan on muutenkin aikaisempaa vähäisempää kaikissa ikäryhmissä, ei vain nuorissa. Tästä karua tarinaa kertoo äänestysprosentti, joka on ollut jo pitkään laskusuuntainen. Tähän on varmasti syynä muun muassa se, että kansa on kyllästynyt politiikan yksipuolisuuteen. Sama ketä äänestät, kun poliittiset päätökset eivät muutu miksikään. Mielestäni tämä kertoo poliitikkojen selkärangattomuudesta, ei uskalleta seisoa omien linjausten takana vaan tehdään poliittisen muodin mukaista politiikkaa.

Ratkaisuna tähän toimisi mielestäni suora demokratia, jolloin jokainen (äänestysikäinen ainakin…) pääsisi suoraan vaikuttamaan lakien hyväksymisiin tai hyväksymättä jättämiseen. Tämä vaatisi kuitenkin melkoista mullistusta suomalaisessa poliittisessa kentässä, nykyään kun suhtaudutaan niin nihkeästi kansanäänestyksiin ja vedotaan niiden kalleuteen. Tämä on mielestäni huonoin mahdollinen perustelu, sillä samalla perustelulla voimme luopua demokratiasta kokonaan ja siirtyä vaikka totalitarismiin. Eipähän tarvitsisi järjestään mitään kalliita kansanäänestyksiä ollenkaan, ei edes vaaleja.

Itse kuljen poliittisilta ajatuksilta hieman vastavirtaan. Ensinnäkin olen nuori, joka on varsin kiinnostunut politiikasta ja seuraa sitä aktiivisesti. Lisäksi kannata äsken mainitsemaani suoraa demokratiaa. Tästä syystä äänestin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Muutos 2011 – puoluetta, ehdokkaan nimeä en enää edes muista. Mielestäni politiikkaa kannattaa seurata, ei pelkästään sen takia, että pysyy kärryillä itseään koskevista päätöksistä, vaan myös sen takia, että nykypäivän politiikan seuraaminen on kuin katsoisi BigBrotheria, Salattuja elämiä ja tv-uutisten pikakoostetta samaan aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti