torstai 20. kesäkuuta 2019

Kolme leiriä V


Betula pubescens, osa 66

Edkar ja hänen seurueensa odottivat hiljaa paikoillaan. Koko osasto oli pysähtynyt hälytystorven ääneen ilman erillistä käskyä. Näin oli aikaisemmin ohjeistettukin, mutta se oli myös luontainen reaktio. Kaikki kuuntelivat ympäristöään ja yrittivät poimia luonnon äänistä poikkeavia ääniä. Kuuluiko jostakin Suuren keisarikunnan armeijan liikkumisen tai taistelun ääniä? Metsä oli kuitenkin yhtä hiljainen kuin siihenkin saakka.

Lopulta kapteeni Cranfot palasi vastausten kanssa.

”Herra kenraali, näyttää siltä, ettei meitä ole huomattu. Sen sijaan uskon, että toinen osasto on huomattu”, Tom sanoi.

”Joko lähetit tiedustelijoita tarkkailemaan leirien liikkeitä ja mahdollista taistelua?” Edkar kysyi.

”En vielä, herra kenraali, mutta aioin tehdä sen seuraavaksi”, Tom vastasi.

”Hyvä, lähetä tiedustelijat. Luulen, että voimme myös taas liikkeelle, kun tiedämme, että meitä ei ole huomattu. Toki aikaisempaa varovaisemmin, jos leirit päättävät varmuuden vuoksi tiedustella välissään olevaa metsää. Käyntimme viestiasemalla myös paljastunee varsin pian”, Edkar sanoi.

”Kyllä, herra kenraali”, Tom sanoi.

Kapteeni Cranfot lähti viemään käskyjä tiedustelijoille ja osasto lähti jälleen liikkeelle. Eteneminen oli nyt hieman aikaisempaa hitaammin, kun ympäristöä tiedusteltiin aktiivisemmin ja yritettiin saada selvää Suuren keisarikunnan armeijan leirien liikkeistä. Kaikki kuitenkin halusivat mahdollisimman nopeasti pois leirejä yhdistävän polun läheisyydestä, joten sotilaita täytyi välillä muistutella varovaisuudesta.

Kapein kohta kahden leirin välissä alkoi jäädä taakse ja Edkarin johtama osasto oli pääsemässä väljemmälle alueelle Suuren keisarikunnan armeijan leirien eteläpuolelle. Osaston kulkiessa kohti etelää olivat tiedustelijat käyneet tarkkailemassa leirien liikkeitä ja yksi lähetti toisesta osastosta oli myös löytänyt tiensä keskimmäisen leirin ympäri.

Edkar oli kutsunut myös kapteeni Cranfotin kuulemaan tiedustelijoiden raportteja ja lähetin tuomaa viestiä toiselta osastosta. Kapteeni kuunteli tarkkaan, koska oletti kenraalin vaativan aluksi häneltä toimintaehdotuksia. Tiedustelijat aloittivat raportin toteamalla, että Edkarin osastosta itään oleva leiri ei ollut vielä tehnyt mitään liikkeitä, mutta toiminta leirin sisällä oli vilkastunut. Todennäköisesti siellä valmistuttiin lähettämään joukkoja. Keskimmäinen leiri sen sijaan oli jo lähettänyt joukkoja kohti toista osastoa. Samoin oli tehnyt läntisin leiri, joka ilmeisesti oli huomannut ohittavan osaston ensimmäisenä. Taistelu alkaisi pian, jos ei ollut jo alkanut.

”Siksi minut lähetettiin tänne tuomaan viestiä, että osastomme saattaa tarvita apua taistelussa”, lähetti sanoi.

”Mikä siellä oli tilanne, kun lähdit?” Edkar kysyi.

”Herra kenraali, osasto oli jäämässä piiritetyksi, kun kummallakin puolella vihollisen leiristä virtasi joukkoja sekä eteemme että taaksemme. Ainakin minä pääsin livahtamaan renkaan läpi huomaamattomasti, en osaa sanoa mitä minun jälkeen lähetetyille läheteille on tapahtunut. Ovatko he jääneet kiinni vai kääntyneet takaisin”, lähetti vastasi.

”Toinen osasto on siis saarroksissa?” Tom kysyi.

”Niin, herra kapteeni. Siltä tilanne ainakin näytti silloin, kun lähdin. Leirien toiminnan nopeus yllätti meidät täysin”, lähetti vastasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti