torstai 24. lokakuuta 2019

Weasin metsät V

Betula pubescens, osa 83

Kapteeni Kallas käveli metsässä eteenpäin kirjurinsa kanssa.

”Joko kenraalin kartta on valmis?” Venir kysyi.

”Se vaatii vielä pientä viimeistelyä, herra kapteeni. Sitten lähetän sen lähetin mukana kenraalille”, kirjuri vastasi.

”Hyvä”, Venir sanoi.

”Teenkö seuraavaksi teille kartan, herra kapteeni?” Kirjuri kysyi.

Kallas mietti hetken.

”En tiedä tarvitsenko omaa karttaa, jos sinulla on omasi koko ajan mukana”, Venir sanoi.

”Mutta saatan jossakin vaiheessa siirtyä piirtämään karttoja pääjoukon luokse. Silloin et voi enää katsoa minun karttojani”, kirjuri sanoi.

”Niin, ehkä on hyvä, että et kulje kärkijoukon mukana siinä vaiheessa, kun lähestymme Gyllenburhia. Silloin voisi tosiaan olla hyvä, että minulla olisi oma kartta”, Venir sanoi.

”Piirrän siis teille sellaisen”, kirjuri sanoi.

Kapteeni Kallas nyökkäsi kirjurille ja toivoi, että tämä ehtisi piirtää kartan ennen kuin heidän täytyisi ryhtyä taistelemaan tietään kaivoskaupungille. Huomaamattomasti ja varsinkaan ilman vastustusta he tuskin pääsisivät lähellekään Gyllenburhia.

Seuraavana päivänä kärkiosasto törmäsi jälleen metsään hakattuun aukkoon ja aukko oli vielä edellistäkin suurempi. Pelkästään kärkiosastolla meni kauan päästä aukon ohitse. Tämän vuoksi kapteeni Kallas päätti, että oli aika vaihtaa taktiikkaa.

”Tästä eteenpäin emme kulje eteenpäin yhtenä kärkiosastona. Sen sijaan jakaudumme pienempiin osastoihin, jotka raportoivat minun johtamalle osastolle. Jokainen osasto etsii parasta madollista reittiä ja toimii itsenäisemmin kuin mitä tähän saakka on toimittu. Kaiken tulee kuitenkin tapahtua keisarikuntalaisilta näkymättömissä”, Venir sanoi.

Kärkiosasto jakautui Kallaksen käskyjen mukaisesti ja samalla hän lähetti lähetin mukana tiedon osaston uudesta toimintatavasta kenraali Netronovalle. Kapteeni odotti, ettei kenraali hätkähtäisi hänen päätöksestään, mutta yllätyksekseen Kallas sai kutsun pääosaston luokse tapaamaan kenraalia. Kärkiosaston johtoon jäi aliupseeri.

”Tiedustelkaa ja tarkkailkaa ympäristöä sillä aikaa, kun olen poissa. Älkää kuitenkaan jatkako eteenpäin kohti etelää. Kenraalin kutsu saattaa liittyä etenemiseen kohti kaivoskaupunkia”, Venir sanoi.

”Kyllä, herra kapteeni”, aliupseeri sanoi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti