torstai 8. helmikuuta 2024

Gyllenburhin taistelu III

Betula nana, osa 385

Kenraali Netronova istui tuolillaan karttapöydän ääressä. Kenraalin istuma-asento oli niin lysyssä, että kapteeni Suomas pelkäsi, että kenraali putoaisi pian salin lattialle. Hän toivoi, että ruhtinas Netronovan pian tapahtuva saapuminen saisi kenraalin ryhdistäytymään. Ja piristymään, sillä ruhtinaan saapuminen pohjoiseen oli muuttanut taistelun kulun täydellisesti. Kenraali oli kuitenkin edelleen masentunut ja lyöty.

”Herra kenraali, ruhtinas on varmaan kohta täällä”, Solkar sanoi.

Kenraali ei regoinut Suomaksen sanoihin mitenkään.

Salin pääovi kolahti auki, mikä sai Suomaksen huomion kääntymään salin etuosaan. Vartija astui sisään salin ovesta.

”Ruhtinas Netronova ja kapteeni Kallas”, vartija sanoi.

Vartija astui syrjään ja päästi Mihailin ja Kallaksen sisään.

Kapteeni Suomas vilkaisi kenraalia, joka ei tehnyt muuta elettä kuin vain käänsi katseensa kevyesti kohti tulijoita. Suomas tiesi, että ruhtinas huomaisi kenraalin olemuksen välittömästi. Hän itse kuitenkin teki kunniaa saapuvalle hallitsijalle.

Mihail tervehti kapteenia ja käänsi sitten katseensa kenraaliin.

”Älä turhaan nouse. Tekin olette varmasti taistelun väsyttämiä”, Mihail sanoi.

Kenraali Netronova nyökkäsi kevyesti ruhtinas Netronovalle.

”Tulin tänne kuulemaan, miten taistelu on tähän saakka sujunut keskuslinnan näkökulmasta. Kapteeni Kallas kertoo myös oman raporttinsa teille. Sitten voimme pohtia, mitkä ovat seuraavat askeleemme”, Mihail sanoi.

Kapteeni Suomas nyökkäsi.

”Kyllä, herra ruhtinas”, Solkar sanoi.

Kenraali ei reagoinut asiaan mitenkään.

Kapteeni Suomas odotti pienen hetken, jos kenraali ryhtyisi kertomaan tilanteesta, mutta päätti sitten itse aloittaa.

”Arvon ruhtinas, näitte varmaan itsekin tilanteen, jossa olimme, kun rikoit saartorenkaan. Olimme siis täysin ylivoimaisen vihollisen saartamia ja koimme, että pelasimme vain aikaa ennen lopullista romahdusta”, Solkar sanoi.

”Puolustus ei kuitenkaan ollut romahtanut, kun saavuin paikalle”, Mihail sanoi.

”Tämä keskuslinna on hyvin rakennettu linnoitus ja sitä on helppo puolustaa. Suuren keisarikunnan armeijalla olisi kulunut pitkä aika ennen kuin he olisivat kyenneet lopulliseen murtoon ylivoimastaan huolimatta”, Solkar sanoi.

”On hyvä tietää valmiiksi, missä pystymme sinnittelemään pisimpään, jos taistelu kääntyy taas huonompaan suuntaan”, Mihail sanoi.

Suomas nyökkäsi.

”Haluan kuitenkin kuulla tarkemmin, miten taistelu sujui. Voisit ehkä myös aloittaa lyhyesti siitä, miten saitte kaupungin ja erityisesti keskuslinnan haltuunne”, Mihail sanoi.

”Selvä, arvon ruhtinas. Niissä on paljon kerrottavaa”, Solkar sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti