tiistai 18. joulukuuta 2012

Maailmanlopusta



Maailma loppuu perjantaina 21.12.2012, kelloaika ei ole itselläni ainakaan vielä tiedossa. Tosin jos Hollywoodia on uskominen, niin maailmanloppu kertoo tulemisestaan ennakkoon (vaihtelee tunneista viikkoihin).

Maailman loppuminen on itsessään jo varsin mielenkiintoinen asia. Ensinnäkin voidaan miettiä sitä, mitä maailman loppumisella tarkoitetaan. Kevyin versio tarkoittaa tietysti ihmisrodun loppumista (kokonaan tai vain pääosin), mikä olisi jokseenkin todennäköistä esimerkiksi täysinäisen ydinsodan sattuessa ja periaatteessa mahdollista myös, ah, niin ihanan, ilmastonmuutoksen saattelemana. Rajummat versiot ovat sitten planeetta maan tuhoutuminen täysin tai koko maailmankaikkeuden tuhoutuminen.

Oma mielipiteeni on, että ihmisen katoaminen maapallon elossa olevien eliöiden listalta ei ole maailmanloppu. Sehän ei hetkauta maailma oikeastaan millään tavalla, jos ihminen lajina heittää lusikan nurkkaan ja lähtee metsästämään mammutteja sinne, missä niitä on. Onhan suurin osa olemassa olleista eliöistä kuollut jo sukupuuttoon, mutta maailma on edelleen olemassa.

Toinen mielipiteeni on, että maailmanloppua on turha pelätä. Tämä siksi, että mitäpä sitä ihmisenä voi jos maailma (tai maailmankaikkeus) yhtäkkiä päättääkin, että ei haluakaan olla enää olemassa. Ihmisellä on yhtä paljon valtaa maailman olemassaoloon kuin muurahaisella saappaaseen, joka liiskaa sen hengiltä. Toisaalta taas mikäli maailmanloppu ei ole aivan niin totaalinen, että tuho tulisi täysinäisenä ja hetkessä, niin pitää muistaa, että ihminen on hyvin sopeutuvainen eläin. Siitä kertoo esimerkiksi se, että alkuperäinen ja niin sanotusti luontainen elinalue ihmiselle on Afrikassa. Hyvin kuitenkin pärjätään myös täällä pohjoisen pakkasissa.

Kolmas tähän väliin liittyvä mielipiteeni on, että maailmanloppu ei ole kovinkaan todennäköinen. Se on tietysti mahdollinen, mutta niin on sekin mahdollista, että voitan perjantaina lotossa. Sehän se olisikin ironista huomata pääpotin voittava lottokuponki kädessä, että tässähän tämä sitten oli. Se, että jokin asia on mahdollista, ei tarkoita sitä, että se olisi todennäköistä. Tietysti ihmisen näkökenttä on varsin lyhyt. Tämä on viimeisen viiden vuoden aikana nähty taloudessa. Seuraavan parinkymmenen vuoden aikana se nähdään ilmaston lämpenemisenä.

Vaikka maailmanlopun tulemiselle ei voikaan mitään, voi siihen silti varautua. Näissä tunnelmissa siis täyttämään hiekkasäkkejä ja hamstraamaan lähikaupasta hernekeittoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti