keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Tuntematon sotilas



Kävin katsomassa uusimman tulkinnan Tuntemattomasta sotilaasta maanantaina. Elokuva oli varsin hyvä. Se oli nykyaikainen versio Väinön Linnan romaanista ja ensimmäinen, joka on tehty taustamateriaalinaan myös kirjan alkuperäinen ja lyhentämätön versio eli Sotaromaani.

Tuntematon sotilas on tarina, johon jokainen suomalainen sukupolvin tuntuu haluavan palata. Kirjasta on tehty jo kolme suomalaisittain suuren budjetin filmatisointia. Uusi elokuva tehdään noin kolmenkymmenen vuoden välein. Tätä pohtiessani aloin miettiä sitä, millaisen tuntemattoman sotilaan tulkinnan minä haluaisin itse nähdä tai tehdä. Tässä aion listata noita ideoita ja ajatuksiani uudenlaisesta tulkinnasta.

Fantasia

Ensimmäisenä vaihtoehtona mieleeni tulee perinteinen historialliseen aikakauteen sijoittuva fantasia. Tämän tulkinnan voisi toteuttaa mielestäni kahdella tavalla. Voisi olla Taru sormusten herran tai Game of Thronesin tapainen realistinen fantasia, jossa taikuudella on pieni rooli. Toisessa ääripäässä taas olisi enemmän miekka ja magia -tyylinen taikuuden täyttämä elokuva, josta voisi saada visuaalisesti hyvin näyttävän. Tätä visiota lähempänä olisi Harry Potter -elokuvat, Marvelin Doctor Strage -elokuva tai monet videopelit kuten World of Warcraft.

Scifi

Tässäkin olisi vaihtoehtoina joko realistinen toteutus tai sitten avaruusooppera Star Warsin tapaan. Scifi-versiossa korostuisi ehkä Tuntemattoman sotilaan tarinan esittämän sodan rooli vain osana suurempaa konfliktia. Olihan näin toki todellisuudessakin, kun sota riehui ympäri maapalloa, mutta jos sota riehuisi pitkin galaksia, olisi suomalaisten käymän maasodan osuus sodassa vielä pienemmässä roolissa. Toki pienetkin tapahtumat voivat olla merkityksellisiä ja Tuntematon sotilas on aina kertonut sotilaista eikä niinkään suurista sotatapahtumista.

Dieselpunk

Dieselpunk on niin kuin steampunk, mutta höyrykoneiden ja viktoriaanisen ajan sijaan inspiraationa on ajanjakso maailmansotien välisestä ajasta 1950-luvulle. Tämä tulkinta sopisi romaanin kuvaamaan aikaan hyvin, mutta lisäisi siihen vaihtoehtohistorian ja fantasian elementtejä.

Yhdistelmä edellisistä

Itse lämpenen erityisesti dieselpunkia ja fantasiaa sekoittavalle tulkinnalle. Heti tulee mieleen tarina druidistisesta kansasta, joka on talvisodassa luonnonvoimien avulla onnistunut torjumaan vihollisen. Nyt hyökkäyssodan aikana luonto kuitenkin unohtuu, mikä on lopulta käydä koko kansan kohtaloksi. Lopussa luonto ja sen arvo kuitenkin taas muistetaan ja se saapuu jälleen suomalaiset pelastamaan. Tässä tulkinnassa tarinan opetuksiin lisättäisiin sodanvastaisuuden rinnalle myös luonnon kunnioittaminen.

Näistä mahdollisista tulkinnoista itse toteuttaisin mieluiten näyttävän taikuuden täyttämän fantasian tai sitten dieselpunkia ja fantasiaa yhdistävän tulkinnan. Jälkimmäinen voisi sopia tarinaan paremmin.

Vaikka muuttaisin omassa tulkinnassani maailman, johon tapahtumat sijoittuisivat, en muuttaisi sitä, että tarina kertoo yksittäisistä sotilaista ja on pohjimmiltaan sotaa kritisoiva. Mielestäni tällainen lähestymistapa sotaan toisi myös lisää näihin ideoissani mainitsemiin lajityyppeihin. Yleensä fantasia- ja scifielokuvat eivät tuo sodan luonnetta kovinkaan hyvin esille rivisotilaan näkökulmasta. Itse haluaisin keskittyä juuri tähän.


Tällaisia ajatuksia siis itselläni heräsi mahdollisesta seuraavasta Tuntemattomasta sotilaasta. Millaisen elokuvan sinä tekisit Tuntemattomasta sotilaasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti