perjantai 9. maaliskuuta 2018

Nyt luettavana: Tarinoita lännestä



Mika Lietzén neljän sarjakuvanovellin kokoelma Tarinoita lännestä tuli sattumalta vastaan kirjaston sarjakuvakokoelmaa selatessani, kun etsin Kaisa Lekan kirjoja. Aina kannattaa mennä paikanpäälle kirjastoon tai kirjakauppaan kirjoja katsomaan, koska saattaa löytää jotakin uutta ja yllättävää. Erityisesti kiinnostuin tästä Lietzén kirjasta sen vuoksi, että se on kokoelma sarjakuvanovelleja, joihin en ole lajityyppinä tutustunut tätä ennen ollenkaan.

Sarjakuvanovellikokoelman kansi on yksinkertaisuudessaan kaunis.

Kirja sisältää siis neljä novellia. Sarjakuvamuodossa novellit tuntuvat jopa yllättävän lyhyiltä. Toisaalta kuvia voi jäädä katselemaan pidemmäksikin aikaa. Ruutujakona Lietzén on käyttänyt samanlaisena toistuvia neliöitä, joiden välissä on suhteellisen paljon tilaa. Sarjakuvaa lukiessa tulee tunne siitä, kuin katsoisi joukkoa pieniä valokuvia. Pienet ruudut tekevät rajauksista myös monesti aika tiukkoja, mikä luo sarjakuvaan intiimin tunnelman.

Novellit ovat pieniä katsauksia ihmisten välisiin tapaamisiin, joiden taakse kätkeytyy laajempi tarina. Noita laajempia tarinoita novellit herättävät pohtimaan. Tarjolla onkin enemmän kysymyksiä, kuin vastauksia. Kiireellä novelleihin ei kannatakaan tarttua. Päinvastoin lukeminen kannattaa aloittaa hetkenä, jolloin on aikaa pohdinnalle. Silloin novelleista saa eniten irti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti