torstai 1. maaliskuuta 2018

Reuelin vapaakaupunki



Betula pubescens, osa 4

Venir Kallas ratsasti Edkaria ja Mirandaa vastaan. Venir oli yksi Edkarin upseereista. Solkarista poiketen hän oli enemmän Edkarin kanssa samaa mieltä pohjoiseen lähtemisestä ja suhtautui muutenkin sotimiseen kriittisesti. Edkarin mielestä jopa yllättävänkin kriittisesti ollakseen upseeri. Toisaalta siksi hän myös oli Venirin ottanut mukaansa, kun hän myös uskalsi sanoa mielipiteensä ääneen. Edkarin mielestä rohkea kriittisyys oli aina paikallaan.

Kaikki eivät siitä suinkaan pitäneet ja toisten upseerien seurassa Venir oli monesti hyljeksittyä seuraa. Niinpä hän viihtyi monesti miestensä seurassa, mikä oli myös omiaan aiheuttamaan hyljeksintää. Ilman Edkaria Venir tuskin olisi edennyt upseerin urallaan kovinkaan pitkälle vaikka hän oli yksi parhaita taktikkoja nuorista upseereista ja kylmäpäinen taistelutilanteessa.

”Herran kenraali”, Venir sanoi.

Venir teki Edkarille kunniaa.

”Onko jotakin tapahtunut tai löytynyt?” Edkar kysyi.

”Kyllä. Tiedustelijat palasivat ja he raportoivat löytäneensä Reuelin vapaakaupungin”, Venir vastasi.

”Hyvä, vihdoinkin”, Edkar sanoi.

Venir jäi odottamaan lupaa kertoa mielipiteensä.

”Oliko sinulla vielä muuta sanottavaa?” Edkar kysyi.

”Jos kenraali sen sallii”, Venir vastasi.

”Kuulen mielelläni”, Edkar sanoi.

”Minun mielestäni vapaakaupunki ei tarjoa meille kovinkaan paljoa. Etukäteistietomme kaupungista pitivät ilmeisesti paikkansa ja kyseessä on vain pieni kylä keitaan ympärillä”, Venir sanoi.

”Eläville sieltä voi kuitenkin löytyä ruokaa ja vettä”, Edkar sanoi.

”Tietenkin, olen jo hoitamassa asiaa. Vierailuamme voisi kuitenkin hyödyntää muuten”, Venir sanoi.

”Arvatenkin sinulla on jokin hyvä ehdotus”, Edkar sanoi.

”Ehdotus ainakin, laadun voit sinä päättää. Minusta vierailua voisi hyödyntää sillanpääaseman rakentamiseen tänne autiomaahan ja Suuren keisarikunnan suuntaan”, Venir sanoi.

Edkar harkitsi Venirin ehdotusta. Se kuulosti järkevältä. Vaikka keskellä aavikkoa sijaitsevan pikkukylän lähetystöllä ei muuten varsinaista virkaa, olisi se merkittävä sillanpääasema ja tukikohta tähän suuntaan. Siitä voisi olla jollakin hetkellä suurikin apu. Ensimmäiseksi täytyisi kuitenkin selvittää paikallisten suhtautuminen netronovalaisten läsnäoloon.

”Ehdotuksesi voi olla toteuttamisen arvoinen. Selvitä asiaa. Haluan, että paikalliset suhtautuvat asiaan myötämielisesti. Muuten asiaa ei kannata toteuttaa. Asiasta pitää myös viestiä Netronovalaan, jotta tälle välille saadaan säännöllinen kauppayhteys”, Edkar sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti