sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Neljä suosikkia: helmikuu 2018



Suosionosoituksia seuraa. Vuorossa tällä kertaa helmikuun 2018 neljä suosikkia jotka ovat: vanha Porvoo, Black Panther -elokuva, Ulla Pohjolan ja Kaija Poijulan Memento-näyttely ja The Florida Project -elokuva.

Jotkut paikat ovat vain sellaisia, että niistä lumoutuu. Vanha Porvoo on yksi sellainen paikka. Myös Porvoon empirekaupunginosa on hyvin inspiroiva paikka, mutta keskiaikaisen asemakaavan mukainen vanha keskusta nousee omalle tasolleen. Talviaika oli ilmeisesti varsin hyvä hetki vierailla Porvoossa, sillä turisteja paikalla ei ollut kovinkaan paljoa. Toki valoisaa aikaa kaupungin ihasteluun ei ollut yhtä pitkää aikaa, vaikka päivällä olikin todella hyvä sää. Porvooseen pitää päästä toistamiseen.

Vanha Porvoo kirkkaassa talvisäässä.

Ryan Cooglerin ohjaama ja käsikirjoittama Black Panther on mielestäni tärkein Marvelin elokuvauniversumin elokuva. Toimintaelokuvana Black Panther on Marvelin jo rutiiniksi käynyttä hyvää laatua, mutta elokuvan tärkeys nousee esiin muualla. Normaalisti supersankarielokuvasta poiketen Black Pantherilla on vahva yhteiskunnallinen viesti, joka tulee vahvimmin esiin lopputekstien aikana tulevassa kohtauksessa, jossa elokuvan päähahmo T’Challa puhuu YK:ssa. Käänteentekevä elokuva on myös siksi, että sen rooleista pääosassa ovat tummaihoiset näyttelijät. Erityisesti vahvat naisroolit nousevat esiin. Lisäksi täytyy mainita elokuvan antagonisti Erik Stevens, joka on yksi parhaista pahishahmoista, joita olen toimintaelokuvissa nähnyt.

Lippu Black Panther -elokuvaan.

Suomen käsityön museossa esillä oleva Ulla Pohjolan ja Kaija Poijulan Memento-näyttely on yksi kiinnostavimmista ja inspiroivimmista museonäyttelyistä, joissa olen pitkään aikaan käynyt. Näyttely liikkuu käsityön, muotoilun ja kuvataiteen häilyvällä rajaseudulla. Näyttely voisikin aivan hyvin olla esillä käsityömuseon lisäksi myös muotoilu- tai taidemuseossa. Tällainen rajankäynti on mielestäni aina erityisen mielenkiintoista. Se myös muistuttaa siitä, että kaikki lajityyppien rajat ovat lopulta hyvin häilyviä ja melko keinotekoisiakin. Näyttely on esillä Suomen käsityön museossa 15.4.2018 saakka, joten sen ehtii vielä hyvin käydä katsomassa.

Memento-näyttelyssä on mukana muun muassa tämä Kaija Poijulan teos.

Sean Bakerin ohjaama The Florida Project saattaa olla yksi vuoden 2017 merkittävimpiä ja parhaita elokuvia. Minulla ei ollut juurikaan odotuksia tai ennakkotietoja elokuvasta, kun menin sitä katsomaan ja se oli ehkä hyväkin. Jos olisin tiennyt elokuvan juonikuvauksen, olisin saattanut jättää elokuvan välistä. The Florida Project ei kerrokaan suurta tarinaa suurista ihmisistä, vaan monellakin tapaa päinvastoin. Elokuvassa kuvakulma on lasten ja erityisesti elokuvan päähenkilön Mooneen. Moonee asuu äitinsä Halleyn kanssa Disney Worldin ulkopuolella sijaitsevassa motellissa ja elokuva seuraa heidän ja motellin pitäjän Bobbyn tekemisiä. Bobbyn roolista Willem Dafoe sai ehdokkuuden miessivuosan Oscariin. Vaikka elokuvan kertoma tarina ei ole suuri, on se sitäkin tärkeämpi ja koskettavampi.

Helmikuun neljän suosikin joukkoon eivät mahtuneet seuraavat asiat: Paprika-elokuva, Jyväskylän kaupunginteatterin esittämä Anton Tšehovin näytelmä Kolme sisarta, Beans&more-kahvila ja kirjat Kirjava käsikirja kestävään kehitykseen, Kajaani ja Jäniksen vuosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti