tiistai 16. tammikuuta 2018

Nyt luettavana: Pelastakaa puolueet!



Matti Apusen, Mikael Jugnerin sekä Taru Tujusen kirjoittama ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn julkaisema pamfletti Pelastakaa puolueet! on ollut lukulistallani ilmestymisestään lähtien ja nyt vihdoin pääsin sitä lukemaan. Pamfletti esittelee entisestä muuttuneen maailman, jossa nykyään elämme ja kertoo kuinka puolueet ovat jähmettyneet niihin asemiin, johon ne alun perin syntyivätkin. Erityisesti kirja kertoo vanhoista kolmesta suuresta puolueesta eli Keskustasta, Kokoomuksesta ja SDP:stä, jotka syntyivät politiikan edellisen suuren murroksen jälkeen siirryttäessä sääty-yhteiskunnasta edustukselliseen demokratiaan. Muita puolueita on sen jälkeen syntynyt täyttämään aukkoja, joihin tämä kolmikko ei ole kyennyt täyttämään. Näitä puolueita ovat esimerkiksi Vihreät ja Perussuomalaiset.

Maailma on siis muuttunut, mutta puolueet ovat jääneet paikoilleen vanhaan maailmaan. Mitä puolueiden pitäisi sitten tehdä ollakseen relevantteja myös tulvaisuudessa? Tähän kysymykseen pamfletti esittelee mahdollisia vastauksia. Oppia on lähdetty etsimään erityisesti startuppien maailmasta, mutta myös muuten yritysmaailmasta, jossa tämä puolueiden nyt kohtaama murros on jo tapahtunut.

Kirjan lukeminen lähti vauhdikkaasti käytiin kahvin kera. Sen verran vauhdikasta teksti on, että lukiessa kyllä pysyy hereillä ilman kahviakin.

Ihmiset haluavat vaikuttaa asioihin enemmän kuin koskaan, mutta he eivät jaksa odottaa neljän vuoden välein käytäviä vaaleja. Muutosta halutaan heti. Vanhan kaavan mukaan toimiva puoluejärjestelmä taipuu tällaiseen vaikuttamiseen heikosti, joten uudistua täytyy, jos haluaa olla olemassa myös jatkossa. Yrityspuolella uudistuminen on tapahtunut luonnostaan, koska asiakkaat ovat olleet aina paljon tärkeämmässä roolissa yritysten toiminnan kannalta. Tulevaisuudessa asiakkaat, eli äänestäjät, ja heidän toiveensa täytyy nostaa myös puolueissa keskiöön.

Pamfletti on ehdottomasti suositeltavaa luettavaa politiikkaa seuraavalle ja sen mahdollista tulevaisuuden suuntaa pohtivalle lukijalle sekä tietysti puolueiden toiminnasta kiinnostuneelle lukijalle. Puolueilla on nyt paikka uudelleen itsensä keksimiselle. Jos sitä eivät nyt tee puolueet itse, voivat tulevaisuudessa ulkoiset voimat pakottaa tähän ja se on aina ikävämpi vaihtoehto. Kun on itse tekemässä muutosta, muutos on hauskempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti