perjantai 5. tammikuuta 2018

Nyt luettavana: Stop Motion: Craft Skills for Model Animation



Lainasin kirjastosta jälleen luettavakseni tietokirjan animaatiosta. Tällä kertaa kirja ei kuitenkaan kerro animaation historiasta vaan on oppikirja animaation tekoon ja nimenomaan stop motion nukkeanimaation tekoon. Susannah Shawn kirjoittama Stop Motion: Craft Skills for Model Animation opastaa perusteista lähtien nukkeanimaation tekoon.

Kirja tosiaan lähtee melko lailla perusteista liikkeelle. Alussa se käsittelee laitteistoa, joita animaation teossa tarvitaan (ja joilta osin kirjan kyseinen toinen versio on jo hieman vanhentunut, kirjasta on ilmestynyt myös kolmas versio), ja yleisesti animaation perusperiaatteita ja -työtapoja. Itselleni tuo jälkimmäinen osio tuli hyvänä kertauksena, kun oma osaaminen animaatiosta on vielä opettelun puolella. Kerrotut asiat ovat kuitenkin jo sinällään tuttuja muualta.

Kirjan kansi.

Perusteista lähtevän alun jälkeen kirja keskittyy kertomaan nukkeanimaation eri työvaiheita lähtien nukkejen ja lavasteiden rakentamisesta sekä animaation kuvaamisesta. Itse aavistuksen yllätyin kuinka arvokkaita ja kestäviä nukkeanimaation nuket ovat, joiden rakentamista kirja esittelee varsin yksityiskohtaisesti. Toisaalta, kun alkaa laskea, montako kuvaa lyhyessäkin animaatiossa on, huomaa nopeasti, että nukkejen on pakko olla todella kestäviä, jotta nuo kaikki kuvat saadaan otettua.

Kokonaisuutena Susannah Shawn kirja Stop Motion: Craft Skills for Model Animation on kattava oppikirja nukkeanimaation pariin pyrkivälle. Kirjan lopussa on jopa luku yksinomaan siitä, miten stop motion -animaation voi työllistyä. Vaikka esimerkit ovat pääosin brittiläisiä tai yhdysvaltalaisia, on kirjasta varmasti hyötyä myös suomalaiselle animaatiosta kiinnostuneelle lukijalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti